Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kontantuttag fortsätter minska"

Leif Trogen på Svenska Bankföreningen spår att antalet kontanter sjunker i landet samtidigt som kortköpen ökar. Att kontanter kommer försvinna helt tror han inte.
– Endast om lagstiftarna förbjuder det, säger Leif Trogen.

Annons

Det är främst de äldre kontorsrörelsebankerna som har kontanthantering kvar även om vissa börjat ändra sig. Dagens Nyheter har i en undersökning kommit fram till att omkring 330 av landets 1200 bankkontor kommer sluta ha kontanthantering över disk.

– De senaste årtiondena har det tillkommit många nya banker men ytterst få av dem har kontanthantering över disk. Det är bara banker som funnits länge på marknaden det, säger Leif Trogen.

Leif Trogen är avdelningschef för avdelningen för Finansiell Infrastruktur i branschorganisationen Svenska Bankföreningen. Han får från sin position översikt över trender i bankväsendet.

– Rent spekulativt tror jag att kontanterna kommer sjunka för att stabiliseras på en lägre nivå, säger Leif Trogen.

Bankerna spar pengar på att handskas med mindre pengar. I en undersökning 2002 kunde Riksbanken uppskatta den privatekonomiska kostnaden för kontanthanteringen till 10.8 miljarder kronor. Vid transaktioner med bank- eller kreditkort dras en kortavgift som handlaren står för oftast. Denna ligger på runt en till två kronor.

– Vi har sett en ökning av antalet kortbetalningar från 0,2 miljarder till 1,8 miljarder sedan 1999 medan kontantuttag fortsätter minska. Det är klart att aktörerna har det med i sina kalkyler, säger Leif Trogen.

Mer läsning

Annons