Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens politiker går centrumhandlarna till mötes

Kommunen ändrar det tidigare beslutet.
Det ska inte kosta skjortan att julpynta i centrum.

Annons

Häromveckan berättade tidningen att näringsidkare i centrum krävdes på markhyra av kommunen. 500 kronor för varje sak som ställs ut.

Reaktionen lät inte vänta på sig. En företagare som placerat ut två granar in gången skulle exempelvis få betala 1 000 kronor - utöver polisens ansökningsavgift på 700 kronor.

Handlaren ansåg att hon straffades, när hon ville göra fint i centrum till jul.

Nu går finansutskottet handlarna till mötes i frågan om markhyra.

– I hyran på 500 kronor ingår hela köret. Man ska kunna ha flera saker ute, säger kommunalrådet Jan Bohman (S).

Centrumföreningen har också vädjat till kommunen om att tänka om för att minska de ekonomiska påfrestningarna för Borlänges näringsidkare.

Så sker nu alltså. Näringsidkarna får betala en markhyra på 500 kronor om året för alla saker som placeras ut, inte 500 kronor styck. Dessutom har finansutskottet sagt att ingen markhyra ska tas ut för blommor, granar och marschaller. Detta då dessa utsmyckningar ska ses som trivselskapande faktorer i stadskärnan.

Vid sammanträdet på tisdagen beslöts också att torghandeln, som i huvudsak sker vid Sveatorget, liksom under de senaste åren ska vara avgiftsbefriad. Torghandeln ses som ett viktigt bidrag till ett levande centrum. Handlarna får dock så för sina elkostnader.

Finansutskottet beslöt också att marknadsarrangören till Borlänge vår- och höstmarknad ska betala 50 öre i hyra per kvadratmeter och dag. En reducerad avgift jämfört med ordinarie taxa på en krona.

Mer läsning

Annons