Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säger nej till "mångkulturellt bokslut"

Borlänge kommun säger nej till ett "mångkulturellt bokslut".
Enligt integrationsutskottet skulle man då också kunna upprätta bokslut över exempelvis bilmekaniker eller blinda.

Annons

En Borlängebo föreslår i ett medborgarförslag till kommunfullmäktige att ett mångkulturellt bokslut ska upprättas. Detta för att belysa "invandrings- och integrationspolitikens konsekvenser för kommunens ekonomi, verksamhet och trygghet".

Integrationsutskottet avfärdar den tanken, och ifrågasätter nyttan med ett sådant och pekar dessutom på en rad svårigheter att få fram konsekvenserna.

– En del kortsiktiga ekonomiska effekter är relativt enkla att redovisa. På kort sikt räcker inte de statliga bidragen till för att täcka kommunens kostnader. Men en rättvisande total redovisning borde också innehålla långsiktiga bedömningar både av ekonomiska och andra effekter för Borlänge kommun liksom för hela det svenska samhället, framhåller utskottet

Och pekar på några frågeställningar.

– I framtiden måste allt färre försörja allt fler eftersom Sverige har en övertung befolkningspyramid. Vilken betydelse kan flyktinginvandringen ha för den framtida arbetskraftstillgången? Hur värderar vi skatteintäkterna under ett helt arbetsliv från anställda med invandrarbakgrund liksom från företag som drivs av personer med invandrarbakgrund?

Integrationsutskottet säger att man teoretiskt också kan tänka sig bokslut över till exempel bilmekaniker, handikappade, fotbollsspelare eller blinda.

– Men med vilken avsikt?

Utskottet betonar vidare att flyktingmottagandet i hög grad handlar om ett humanistiskt förhållningssätt och om samhällets vilja att upprätthålla principen om alla människors lika värde oberoende av ekonomiska effekter.

– Att lyfta fram och betona ett vi- och domperspektiv ligger inte i Borlänge kommuns intresse.

Mer läsning

Annons