Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen gjorde fel vid upphandling

Borlänge kommun har gjort fel när man upphandlade chaufförstjänsten till den mobila förskolan.
Det har förvaltningsrätten kommit fram till.

Annons

Borlänge kommun fick två anbud på chaufförstjänsten på den mobila förskolan Humlan. Lennes Buss fick jobbet. Det andra bolaget, SweCoach AB, tyckte dock att allt inte hade gått rätt till och begärde en omprövning hos förvaltningsrätten.

Vem som skulle få jobbet avgjordes bland annat av pris, kompetens och referenser. SweCoach anbudssumma låg på 393 000 kronor medan Lennes Buss hade en totalsumma på 957 000 kronor. SweCoach anser att kommunen har brutit mot de grundläggande principerna i lagen om offentlig upphandling när man valde att anlita företaget som lämnade det högsta budet.

SweCoach menar att om kommunen hade gjort rätt i arbetet med referenserna så skulle SWeCoach ha fått jobbet i stället.

Kommunen beskriver att ingen av de angivna referenserna kände till bolaget. SweCoach, som är ett nybildat bolag, tycker att kommunen borde ha vägt in bolagets anställdas tidigare erfarenhet från skolskjutsar. Kommunen hävdar i sin tur att referensernas erfarenhet från andra bolag inte är relevant.

Förvaltningsrätten har nu kommit med sitt avgörande. Man menar att kommunen visst borde ha haft de anställdas tidigare erfarenhet med i beräkningen. "Referenstagningen har inte genomförts i överensstämmelse med likabehandlingsprincipen", står det i domen. Förvaltningsrätten säger att utvärderingen av SweCoach ska göras om.

Eftersom den mobila förskolan ska läggas ned är det nu upp till barn- och bildningsnämnden att besluta hur man ska gå vidare.

Annons