Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd rasar efter slopat flyktingstöd

/
  • Kommunalrådet Nils Gossas (MP) anser att integrationsministern har helt fel i sitt resonemang.

Integrationsministern har fått det mesta om bakfoten. Det anser kommunalrådet Nils Gossas (MP) efter beskedet att Borlänge inte får extra stöd till flyktingmottagningen.
– 97 procent av dagens flyktinginvandrare till Borlänge är somalier. Liknande siffror går inte att hitta för någon annan kommun, säger Gossas.

Annons

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) säger nej till extra stöd till Borlänge kommun och menar att situationen i Borlänge inte på något sätt är unik. Därför blir det inga extra insatser från staten.

Integrationsutskottets ordförande Nils Gossas anset att ministern är helt fel ute. Nästan alla flyktingar som kommer till Borlänge är från Somalia.

– Enligt skolverkets statistik för 2010 har i Borlänge 54 procent högst sex års utbildning jämfört med till exempel Södertälje som bara har 16 procent motsvarande lågutbildade. För större städer gäller 22 procent. Slutsatsen att Borlänge inte skiljer sig från resten av riket stämmer inte, anser Nils Gossas.

Han menar att den nya etableringslagen med tillgång till etableringsplan och etableringslots är positiva insatser.

– Men den extremt låga utbildningsnivån hos nyanlända i Borlänge försvårar i hög grad möjligheterna till anställningar på den öppna arbetsmarknaden. Med hög sannolikhet kommer en stor majoritet efter två års statliga etableringsinsatser övergå till att bli ett kommunalt ansvar.

Sverige har, enligt Nils Gossas, blivit ett land med två gränser där den inre gränsen mot arbetsmarknaden är särskilt svår att överbrygga.

– Detta gäller naturligtvis i högsta grad för personer med låg eller ingen utbildning. Nystartsjobb eller instegsjobb kan inte utjämna skillnaderna mot dem som har en grundläggande utbildning. Att satsa statliga pengar på ett kunskapslyft för alla lågutbildade i riket verkar inte finnas i Ullenhags tankevärld.

Nils Gossas anser att det behövs en riksomfattande statlig satsning på utbildning och yrkespraktik riktad till alla som behöver det.

– Sverige byggs inte genom jobbskatteavdrag och lönesänkningar, utan genom att investera i människor på ett sätt som svarar upp mot den tekniska och ekonomiska nivå som landet befinner sig på.

Mer läsning

Annons