Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knökfullt på världspremiär

/
  • Solveig Bergqvist Larsson stod för berättandet, Cecilia Kyllinge sjöng och Olle Nyberg spelade på den välbesökta premiären av 50-talsföreställningen Ta´t lugnt ta en Toy.
  • Sten och Marianne Rudman från Norr Amsberg kände igen sig i föreställningen.
  • Cecilia Kylinge fick inte alltid sjunga solo, publiken hjälpte gärna till.

En uppskattad nostalgiresa där publiken glatt sjöng med och fyllde i orden i dåtidens reklamslogans.
Det var knökfullt i Gimsbärke-Duvnäs bygdegård när föreställningen Ta´t lugnt ta en Toy hade världspremiär.

Annons

Det var fokus på 50- och 60-tal när föreställningen Ta´t lugnt ta en Toy hade premiär i Gimsbärke-Duvnäs bygdegård i söndags.

Över 80 personer hade förbokat biljetter och när premiären drog i gång fanns närmare 130 personer i lokalen.

– Vi spelade en annan föreställning här för ett halvår sedan och tyckte om bygdegården. Det är mysigt och man kommer så nära publiken, förklarar Solveig Bergqvist Larsson vars barndomsroman Ögona böj ligger till grund för föreställningen.

Solveig Bergqvist Larsson förklarade tidigt i föreställningen att det inte bara var en nostalgiresa, utan också en resa genom hennes egen barn- och ungdomstid. Publiken fick genom berättelser från uppväxten höra om Lyckoslantens Spara och Slösa, att det var tjusigt att röka och om Frukostklubben.

– På den tiden var det enkelt att vara glad. Vi hade en statsminister, Tage Erlander, som var jätterolig, vi hade Barnens brevlåda och vi vaknade till Frukostklubben, förklarar Solveig Bergqvist Larsson.

– Allt var också väldigt enkelt. Vårt land kallades för folkhemmet, vi hade Folkets hus och Folkets park och min pappa hette.... Folke.

Publiken skrattade ofta igenkännande och fyllde gärna i fortsättningar på dåtidens reklamslogans. Under showen lades tonvikten på musik av de svenska kvinnliga artisterna. Publiken fick höra slagdängor av bland andra Lill-Babs, Siw Malmqvist och Alice Babs. Även här hängde publiken med och en hel del sångnummer blev rena rama allsången.

– Man känner igen sig i mycket. Jag skulle gärna sjunga med, men jag är för hes, förklarar Marianne Rudman från Norr Amsberg som såg föreställningen.

Både hon och hennes man gillade valet av lokal.

– Den är perfekt. Det blir intimt, menar Sten Rudman.

Kvällens föreställning av Ta´t lugnt ta en Toy i Hedemora förväntas bli minst lika välbesökt då i stort sett alla biljetter redan är slut.

Annons