Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för Borlängefesten

/

Annons

Borlängefesten blev trots allt en fråga för kommunfullmäktige på torsdagskvällen och natten. Debatten om Borlängefesten pågick till efter midnatt och inläggen var många. Och delvis upprörda. Klockan halv ett stod det klart att festen får kommunens klartecken.

Bolanche har sökt tillfälligt serveringstillstånd under tre dagar i juli månad. Flera politiker ifrågasätter hur frågan kan hamna i kommunfullmäktige, då det normalt sett är socialnämnden som hanterar utskänkningsärenden.

- Festen har tidigare år genomförts på Stationsgatan på ett mycket bra sätt. Domnarvsvallen är en idrottsplats. Men det förekommer ingen idrott under den här tiden. Det är den avgörande frågan, säger kommunalrådet Nils Persson (s) och röstar ja för tillstånd.

Han pekar också på att socialnämndens ordförande Kristina Svensson (s) uttalat sig innan den formella ansökan om tillstånd kommit in, och det är motiveringen till att ärendet lyftes till fullmäktige, att hon då inte kunde hantera frågan på ett rättvist sätt.

- Det är fel att föregripa ärendets behandling.

Kristina Svensson blir då riktigt arg och menar att det behövs en grundlig diskussion om alkoholpolitiken. Kommunalrådet Leif Lindström (v) är också mycket kritisk. S-ledningen har hållit samarbetspartierna v och mp utanför hanteringen av ärendet. Alkoholhandläggare Kjell Sundmark vill säga nej, med hänvisning till de riktlinjer kommunen tidigare har fastställt. Nej, säger också Leif Lindström:

- Inga samtal har förts med oss i vänstern och miljöpartiet. Kränkande är ett modeord, så det hoppar vi över. Men det känns besvärande att sitta i en majoritet och inte ens bli tillfrågad. Och på vilket sätt påverkas socialnämndens ställning, när ansvaret tas ifrån nämnden?

- Det ser oerhört illa ut när den högste ansvarige politikern, socialnämndens ordförande, blir överkörd.

Ansökan leder till en mycket lång alkoholpolitisk debatt. Monica Lundin (fp) säger ja till tillståndet och menar att det finns en gräns för hur moraliserande politikerna kan vara:

- Vi ska diskutera ett undantag från en regel, inte lösa ett samhällsproblem.

Lena Reyier-Ingman (c) ser det som en folkhälsofråga och säger nej. Bruno Blomquist (fp) säger även han nej till öl på Vallen. Kommunalrådet Kenneth Persson (s) ser däremot inga som helst problem med festen på Vallen:

- Jag företräder Borlängeborna och har ett brett kontaktnät. Folk funderar över vad vi håller på med, vad vi bråkar om. Det handlar om ett tillfälligt tillstånd under tre dagar. Ni gör för stor affär av det hela.

Marianne Qvist (s) säger ja, liksom Anders Kampl (sd). Socialnämndens ordförande Kristina Svensson (s) är emot:

- Jag har inget emot de sökande. De är duktiga. Men platsen är jag emot. Det är det som det handlar om.

Mer läsning

Annons