Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kartläggning av katmissbruket i Borlänge är genomförd

Kommunens undersökning av katmissbruket i Borlänge är nu klar.
Fem procent av de vuxna som deltagit i undersökningen uppger att de regelbundet använder drogen.

Annons

I projektet har sammanlagt 355 personer i den somaliska gruppen i Borlänge intervjuats eller svarat på en enkät. Resultatet har nu sammanställts i en slutrapport som presenteras för integrationsutskottet på onsdag.

Enligt undersökningen finns det ett missbruk av kat i den somaliska gruppen i Borlänge och den missbrukande gruppen är i minoritet. Av de 255 vuxna som deltagit uppger fem procent att de använder drogen regelbundet, bland ungdomar mellan 16-20 år är motsvarande siffra fyra procent.

Polisen i Dalarna kom för första gången i kontakt med kat år 2000, sedan dess har flera beslag skett.

– Det vanligaste sättet att få tag i kat i Borlänge är att åka till Rinkeby, där man tror att den organiserade smugglingen utgår ifrån. Enligt polisen sker leveranser av kat med bil flera gånger i veckan till Borlänge, heter det i undersökningen.

Där konstateras att handeln är välorganiserad och sker mer eller mindre öppet. Kommunen planerar att samverka med polisen för att begränsa tillgången.

När det gäller attityden så anser hälften av ungdomarna att det är dåligt att kat är narkotikaklassat i Sverige, 18 procent av de vuxna som svarat tycker detsamma. Inställningen tycks därmed vara mer liberal i ungdomsgruppen, vuxna är mer positiva till narkotikaklassningen.

I olika rapporter tidigare har det talats om att 50 procent av de vuxna somaliska männen tuggar kat. Kartläggningen i Borlänge visar att så inte är fallet. Här handlar det om fem procent - en betydligt lägre andel.

– Vi kan inte utesluta ett mörkertal, men för att kunna göra djupare analyser av resultatet krävs en fördjupad analys, konstateras det i rapporten.

Kommunen planerar nu att söka medel från Folkhälsoinstitutet för att under 2012 fortsätta arbetet, bland annat med att implementera de strategier och behandlingsmetoder som tagits fram inom ramen för projektet.

Mer läsning

Annons