Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

K-märkta dalahus ska uppmärksammas

Annons

Den 9 september är det dags för Riksantikvarieämbetet att uppmärksamma landets alla kulturhus. Årets tema är K-märkt och inte mindre än 240 stycken K-märkta platser runt om i landet, varav ett knappt 20-tal i Dalarnas län, kommer att visas upp och allmänheten bjuds in till gratis besök och guidning.

K-märkt är ett begrepp som används allmänt för bebyggelse och miljöer med ett utpekat kulturhistoriskt värde. Det som skyddas berättar en historia om tidigare förhållanden och om hur samhället har vuxit fram. Platserna som kan besökas vid Kulturhusens dag speglar såväl det gamla bondesamhället som gruvnäring och industrisamhället.

I Borlänge är det Ornässtugan och Torsångs kyrkby som valts ut som besöksmål. Bland övriga K-märkta dalabyggnader som finns med i evenemanget kan nämnas Cassels i Grängesberg, kyrkhärbret i Älvdalen samt Storgården i Ludvika.

Det blir också mängder av lokala satsningar i samband med Kulturhusens dag. Husägare, föreningar, museer, kommuner med flera finns med i arbetet vilket omfattar exempelvis guidade visningar, stadsvandringar, föredrag och diskussioner.

- Det är roligt att det lokala engagemanget att delta i arrangemanget är så stort. Kulturhusens dag ger allmänheten en möjlighet att bekanta sig med den lokala historien genom de k-märkta byggnaderna, förklarar projektledaren Pia Hedenstedt.

Kulturhusens dag anordnas i nästan hela Europa på initiativ av Europarådet och har totalt runt 20 miljoner besökare.

Mer läsning

Annons