Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättebygget växer på höjden

/
  • Växer på höjden. Byggnaden har börjat ta form. Men hittills har ”bara” 15 meters höjd nåtts. Det ska bli 36.
  • Full aktivitet. Men Emma Agneteg och Anders Åberg får till hösten se betydligt fler personer i aktion. Då sysselsätts 300 personer med pannbygget.
  • Här ska pannan stå. Borlänge Energis största investering genom tiderna. Bygget kostar en halv miljard kronor
  • Växer på höjden. Byggnaden har börjat ta form. Men hittills har ”bara” 15 meters höjd nåtts. Det ska bli 36.

Annons

Cirka 500 miljoner kronor kommer den nya anläggningen att kosta. Det är den största investeringen i Borlänge Energis historia. Pannan står för halva kostnaden.

Grundläggningen har varit komplicerad och pågått ett halvår och nu ska byggnaden, där pannan ska stå, uppföras. Den blir 100 meter lång och 36 meter hög. Idag har man nått en höjd på 15 meter.

- Nu börjar det synas, konstaterar Emma Agneteg, Borlänge Energi.

I december ska huset vara tätt. Mycket är förtillverkat:

- Egentligen är det ett pepparkakshus man sätter ihop, som Anders Åberg uttrycker saken.

Runt 100 personer jobbar med projektet, toppen nås till hösten. då är 300 personer igång. Ett tysk-italienskt företag levererar själva pannan. Turbinen kommer från USA. Många länder är involverade i olika delar. En hel del av personalen som ska bygga pannan kommer från bland annat Polen och Estland.

- Många företag i regionen får också göra jobb här, säger Anders Åberg.

Idag produceras fjärrvärme till Borlängeborna i den 25 år gamla Panna 6, vid Bäckelund. Spillvärme tas också tillvara från Kvarnsvedens Pappersbruk och SSAB Tunnplåt. Under kalla vinterdagar körs även oljepannorna. Den nya kraftvärmeanläggningen, KVV P7, byggs för att ersätta den gamla pannan. Dessutom vill Borlänge Energi minska behovet av olja.

I den nya pannan förvandlas avfall och biobränsle till både värme och el. Energin som produceras i KVVP7 motsvarar vad som behövs till värme och hushållsel i ungefär 10 000 villor.

- Vi gör det här för att kunna ha ett lågt pris till våra kunder. Gör vi inte investeringen får vi elda mer olja, högre skatt och inte intäkterna från elen, säger Anders Åberg, Borlänge Energi.

- 35 procent av fjärrvärmen kommer att komma från nya pannan, 15 procent av elproduktionen.

Idag har Borlänge Energi tillstånd att elda 40 000 ton om året, med den nya pannan fördubblas det till 80 000. Provkörning påbörjas i september 2008. I februari 2009 ska allt vara klart. Rekryteringen av mer personal har påbörjats. Borlänge Energi ska också snygga till miljön runt omkring anläggningen.

För bilisterna från Ludvikahållet blir det första mötet med Borlänge:

- Byggnaden ska inte få ta blicken från Kupolen. Men anläggningen kommer att synas, när den blir så hög, säger Anders Åberg.

Mer läsning

Annons