Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättebygge för järnvägen startar i sommar

/

Jernhusen siktar på byggstart på Rågåker i sommar.
Förhandlingar med en hyresgäst är långt gångna.
– Det finns goda möjligheter att det också blir en andra och en tredje etapp, säger Walter Neureiter, affärsutvecklare vid Jernhusen.

Annons

Under fjolåret köpte Jernhusen mark på Rågåker arbetsplatsområde för att bygga av underhållsdepå för tåg. Nu är planerna så långt gångna att det mesta pekar på byggstart sommaren 2012. Arbetet har gått enligt plan.

– Borlänge är ett viktigt nav för svensk godstrafik för basindustrin, säger Walter Neureiter om varför blickarna riktas på Borlänge.

Han menar att frågan är större än enbart bygget av en depå:

– Vi får också upp kompetensen på orten inom järnvägsbranschen.

Han pekar vidare på att det skapas arbetstillfällen, och under själva byggtiden blir det också en hel del jobb. Jernhusen planerar att bygga i tre etapper. Det som nu är aktuellt är den första etappen, med en verkstadsyta på 2 300 kvadratmeter och fyra spår in. Utöver det tillkommer kontor och personalutrymmen.

Under gårdagen hölls informationsmöte för bland annat närboende. Charlotte Törsleff, marknadskommunikatör, säger att det är viktigt att hålla närboende informerade om vad som händer i projektet.

När bygget på Rågåker sätter i gång blir det tal om en hel del schaktningsarbeten. Marken måste vara helt plan, så att inga tåg kan komma i rullning. Vissa geotekniska undersökningar har redan utförts.

– Vi räknar med att börja bygga kring halvårsskiftet och att det ska vara klart för inflyttning under senare delen av 2013. Vi är i projekteringsfasen och har tagit fram grova layouter, säger Walter Neureiter.

Jernhusen för samtal med en stor aktör i branschen som är intresserad av att hyra in sig i fastigheten. Vilket företag det är vill Walter Neureiter ännu inte säga då kontraktet inte är klart. Det blir tal om ytterligare en eller två hyresgäster i denna första etapp.

Walter Neureiter menar att det ser positivt ut även när det gäller etapp två och tre som är tänkt att byggas så småningom.

– Rågåker är en lämplig placering för sådan här verksamhet. Intresset från marknaden är relativt stort.

Kommunens plan- och markchef Steve Johnson gläds åt att bygget ser ut att bli av.

– Det är viktigt att det här utvecklas. Vi tittar också på att få hit utbildning inom järnvägsområdet.

Mer läsning

Annons