Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rush till svampköparna

/
  • Tomt på borden. Om några veckor kommer nog borden att vara fyllda med skogens guld, tror Johan Mannerstedt.  Foto: Stina Rapp
  • Johan Mannerstedt är glad om han får in några svampar under kvällen. – Men när det väl drar igång kan det komma tio man på en kväll, berättar han.  Foto: Stina Rapp
  • Väntar på svampplockarna. Johan Mannerstedt väntar på att få ta emot Gula kantareller, men än så länge är det relativt lugnt på den fronten.  Foto: Stina Rapp

Annons

"Svampar köpes" står det på skyltarna som leder ner till baksidan av stallet i Hovgården. Där inne sitter Johan Mannerstedt och väntar på att folk ska komma in med skogens guld. För nu är det säsong för just gula Kantareller. Men än är det inte så många svampplockare som har kommit ner. Riktig rush blir det först i mitten eller slutet av augusti, tror Johan Mannerstedt.

- Får jag någon i dag så är det bra. Men när det väl drar igång kan det komma tio man på en kväll.

Det är människor i alla åldrar, kvinnor som män, som plockar svamp för att tjäna sig en hacka. Förra året fick familjen Mannerstedt in lite mer än ett ton (!) svamp. Inte helt oväntat var det mest Trattkantareller, som har en förmåga att bre ut sig i kopiösa mängder inom samma område.

- Vi öppnade den första augusti och nu är det andra året som vi köper in svamp. Få se om folk hittar hit. Men visst finns det folk som plockar svamp och mycket dessutom. Ju mer jag får in desto bättre är det ju, säger Johan Mannerstedt.

Det är egentligen hans fru Lotta Mannerstedt som driver företaget som köper in svamp åt Dalasvamp. Men hennes man hjälper till att ta emot skörden. Paret har öppet mellan klockan halv sex och halv åtta varje kväll.

Det märks att svampsäsongen inte har kommit igång riktigt än, inte en enda har synts till under den första halvtimmen.

- Det är nog inte så många som är ute och plockar nu, men det finns några få eldsjälar som är ute och hittar dem, säger Johan Mannerstedt och tillägger:

- De säger att det finns bra med svamp i skogen.

Var hittar de all svamp då?

- Det är det ingen som avslöjar...

Fakta: Dalasvamp

  • Dalasvamp har sitt säte i Vikmanshyttan och drivs av familjen Henriksson. Familjen köper lokalt plockad svamp från uppköpsstationer under juli-oktober.
  • Svampen hämtas varje kväll hos uppköparna för att butikspackas, frysas eller torkas. Dagen därpå finns den färska svampen hos grossister som Hemköp, Ica och Coop Forum.
  • När tillgången på Karl-Johansvamp är god exporteras den färsk och fryst till Italien.

Mer läsning

Annons