Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikeabolag hoppas på byggstart i mars

Ikano Retail Centres söker bygglov för satsningen på Norra Backa. Företaget hoppas på byggstart i mars.
100 miljoner kronor investeras i byggnaden som hamnar närmast Ikea.

Annons

Ikea har tidigare sökt bygglov för det planerade varuhuset på Norra Backa. Beslut om bygglov väntas tas i miljö- och byggnadsnämnden i nästa vecka.

Ikea uppger dock att byggstart sker först efter att EU-kommissionen behandlat det klagomål som en Borlängebo skickat till kommissionen. Ett ställningstagande har ännu inte gjorts, men väntas inom den närmaste tiden.

Nu söker även Ikano Retail Centres bygglov för den första av de planerade handelshusen på Norra Backa. Det gäller den byggnad som placeras i omedelbar anslutning till Ikea-varuhuset.

Byggnadsarean blir 12 722 kvadratmeter. Företaget har en förhoppning om klartecken från EU-kommissionen och planerar för byggstart i mars månad.

Byggkostnaden beräknas till 100 miljoner kronor, uppvärmning ska ske med bergvärme och handelshuset ska rymma fyra butiker. Bland annat Clas Ohlson.

Butikerna blir i storlek 4 680 kvadratmeter, 3 118, 3 286 och 1 227.

Stadsarkitekt Arne Ludvigsson räknar med att miljö- och byggnadsnämnden i nästa vecka tar ställning när det gäller Ikeas bygglovansökan. För kommunala tjänstemän har den inneburit en hel del arbete:

– Det är ett stort jobb även om byggnaden som sådan inte är särskilt komplicerad, säger Ludvigsson.

Ikano Retail Centres ansökan tror han inte kräver lika mycket kommunalt arbete. Noterbart är att bolaget söker bygglov för den första etappen. Ytterligare en etapp planeras, där bland annat ett nytt Coop Forum ingår. Den bygglovansökan kommer senare.

Mer läsning

Annons