Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I morgon firas Newroz

Annons

Newroz, det kurdiska eller iranska nyåret, infaller i samband med vårdagjämningen och firas av bland andra kurder, perser, afghaner och somalier. Det firas i flera dagar med sin höjdpunkt i morgon. Men i Borlänge får firandet vänta till den 2 april. Då kommer nämligen en stor fest att hållas i Folkets hus för att fira det nya året.

- Vi blir runt tre, fyra hundra personer så det blir en stor fest. Det kommer bland annat en grupp från Turkiet och en från Stockholm, säger Josef Erdem.

Skulle man jämföra den här ickereligiösa högtiden med svenska högtider blir det med julen, påsken och valborgsmässoafton. Och även om det är nyår så firar inte alla samma år. För kurderna väntar år 2706 och perserna firar år 1385. Det man firar är att våren är här och det gör man med eldar, målade ägg, sju olika maträtter som börjar på "s" och presenter som delas ut av den svarta tomten Hajifiroz. Enligt tradition ska man under dagen hoppa över eldar för att bli av med sina gamla synder och klä sig i färgglada färger.

Fakta Newroz:
Newroz har en grym historia bakom sig. För ungefär två tusen år sedan levde en grym härskare i Kurdistan. En dag växte två stora ormar ut på hans kropp som krävde två små kurdiska barn som mat. Härskarens män dödade därför två kurdiska pojkar varje dag fram till den dagen en smed sa stopp. Det sägs ha inträffat på vårens första dag, 21 mars. Därför firar och glädjer man sig över att vintern, det de kallar förtryckets tid, är över.

EMMA DAHLIN

Mer läsning

Annons