Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudkontoret byggs på löpande räkning

Tunabyggens nya huvudkontor byggs på löpande räkning, ett så kallat partneringprojekt. Det är samma modell som bolaget jobbar efter vid om- och tillbyggnaden av husen på Bullermyren.
– Man gör kalkyler allt eftersom och hittar lösningar på det som är, säger Lars-Olov Eriksson, Tunabyggens vd fram till 31 december 2011.

Annons

Såväl kostnaden som den formella hanteringen av projekt nytt huvudkontor har ifrågasatts från politiskt håll.

Entreprenadkostnaden för nya huvudkontoret ligger enligt Lars-Olov Eriksson på 67 miljoner. Sedan tillkommer byggherrekostnader och moms. Totalt cirka 100 miljoner kronor. Byggnadernas skick gör att kostnaden blir hög och att det blev den här formen av upphandling.

– Det har inte gått att lämna ett fast pris på det här så som det såg ut. Då gör man på det här sättet. Det är viktigt att man gör upphandlingen så att man får företag som kvalitetsmässigt klarar de här bitarna. Det är mycket kvalitetsfrågor i själva upphandlingsförfarandet när man gör en sådan här sak, säger Lars-Olov Eriksson.

Under gårdagen gick han igenom projektet och ser inget i hanteringen som avviker från hur bolaget hanterar projekt av den här typen.

– Det är den gängse modellen. Det tas investeringsplaner och sedan är det en ledningens sak att genomföra. Är det så att det inte följer nivåerna går man in till styrelsen och talar om att det hänt saker och ting.

Kostnaden har överraskat styrelseledamöter som inte hört summan 100 miljoner förrän de läste den i tidningen. Det ifrågasätts också om det finns något formellt beslut att starta om- och tillbyggnaden. Projektet har redovisats flera gånger i styrelsen.

– Då har det funnits möjlighet att ställa frågor, säger Lars-Olov Eriksson.

Nu vet ni vad slutkostnaden landar på?

– Ja, det som kan hända är att det kan bli billigare. En del pekar på det. Det visar sig i slutändan hur det blir. Ju längre man kommer, desto bättre kontroll får man på slutresultatet. Det viktiga är att man från början ser att det är ett lönsamt projekt för Tunabyggen. Då blir det också lönsamt för hyresgästerna, säger Lars-Olov Eriksson.

Mer läsning

Annons