Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals träd föll över skidspår

/
  • Vid sidan om elljusspåret och i förlängningen ner mot Medväga, cirka 800 meter från motionscentralen, ligger stora anhopningar av träd huller om buller. Det var bland annat här som de största dels över spåren, dels över ledningarna. Hans Nygren och ytterligare 7-8 personer började röja redan under julhelgen
  • Vid sidan om elljusspåret och i förlängningen ner mot Medväga, cirka 800 meter från motionscentralen, ligger stora anhopningar av träd huller om buller. Det var bland annat här som de största dels över spåren, dels över ledningarna. Hans Nygren och ytterligare 7-8 personer började röja redan under julhelgen
  • Ännu har man inte haft tid och möjlighet att transportera bort de många träd som föll över spåren. De ligger nu kapade i fyra- och femmeterslängder bredvid skidspåren.

Förutsättningarna för skidåkning i Borlänge har hittills den här vintern varit allt annat än bra. Orsaken är framför allt bristen på snö och att det inte varit några längre perioder med kyla.
Till råga på eländet kom Dagmar och ställde till det ytterligare på de platser där det ändå har gått att åka, som i Bergebo där 100-tals träd har fallit över eller nära de preparerade spåren.

Annons

Det ligger nedfallna träd överallt i området, exakt hur många går inte att överskåda. Vid sidan om elljusspåret och i förlängningen ner mot Medväga, cirka 800 meter från motionscentralen, ligger stora anhopningar av träd huller om buller.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och då har jag i alla fall hållit på i 20 år. Det är ingen tjäle i marken och det är massor av rotvältor, säger Hans Nygren som är en av flera som för Domnarvets GoIF:s räkning jobbar ideellt med spåren i Bergebo.

Hans Nygren och ytterligare 7-8 personer började röja redan under julhelgen, så snart vinden mojnat tillräckligt mycket. Man koncentrade krafterna på att i första hand göra elljusspåret, spåret upp till Igeltjärn och runt till Vargliden åkbara.

När man började röja var det högsta prioritet att ta hand om ett 20-tal träd som fallit över ledningen i elljusspåret, på ett ställe så olyckligt att fästet i stolpen brustit med resultat att ledningen hamnade på backen.

Nu är spåren som man röjt åkbara igen, eller egentligen inte eftersom de senaste dagarnas töväder effektivt satt stopp för skidåkning där.

Däremot går det att åka i en 500 meter lång slinga med konstsnö och förhoppningen är att man ska kunna förlänga konstsnöbanan när kylan som väntas onsdag-torsdag gör att man kan köra snökanonerna igen.

Före det senaste förödande tövädret hade man lyckats få till 16 kilometer spår, elljusspåret, den obelysta förlängningen på elljusspåret och Igeltjärnsvägen.

– De spår som vi inte har rensat är fem- och tiokilometerslingan. Det ligger säkert 100-tals över spåren även där och som det ser ut nu så får vi ta hand om det när vi öppnar stigarna till sommaren, säger Hans Nygren.

Även i Mellsta fällde stormen Dagmar massor av träd, säkert ett 50-tal, och där har huggare röjt kontinuerligt sedan julhelgen. Enligt uppgift ska det gå att åka i elljusspåret, men problemet är att det är mycket blött i svackorna.

Mer läsning

Annons