Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot mot svenska välfärden

/
  • Satsar på framtid. Pia-Lena Andersson anser att kommunen gör en viktig framtidssatsning. Foto: Josephine Biörs/praktikant
  • Kommunen tar ansvar. Nils Gossas tycker att det är bra att kommunen kan ta ansvar för det som regeringen inte tar ansvar för. Foto: Josephine Biörs/praktikant
  • Gillar inte alliansen. Nils Persson ställer inte upp på alliansregeringens politik. Foto: Josephine Biörs/praktikant
  • Presskonferens. I går medverkade flera politiker vid en presskonferens i Borlänge centrum. Foto: Josephine Biörs/praktikant
  • Gemensam satsning. Kenneth Persson berättar att s, v och mp tillsammans satsar för att stärka vuxenutbildningen. Foto: Josephine Biörs/praktikant

Annons

- Som socialdemokrat ser jag det här som ett svek mot individen och samhället, säger Pia-Lena Andersson, ordförande för nämnden för arbetsmarknad, kommunstyrelsen och vuxnas lärande.

Efterfrågan på arbetskraft ökar och de lediga jobben på arbetsförmedlingen blir fler men långtidsarbetslösheten minskar inte. Detta beror i hög grad på att kompetensen hos de arbetslösa inte överensstämmer med efterfrågan. Det var den största frågan som diskuterades i går på Lärtorget i Borlänge centrum.

- Det är en oerhörd viktig fråga för tillväxten och välfärden, säger Pia-Lena Andersson.

Hon berättar att vuxenutbildningen är viktig för den kommande generationsväxlingen, det är många som går i pension och det behövs ersättningrekryteringar och rätt kompetens på de sökande.

- Det är ett hot mot den svenska välfärden, förklarar hon.

Vidare berättar hon att Borlänge generellt sett har en låg utbildningsnivå och att det heller inte har behövts. Men nu behövs det däremot folk med utbildning inom exempelvis teknikområden och omsorg.

- Vi måste utveckla komvux, säger hon.

Kenneth Persson, vice. ordförande för kommunstyrelsen berättar att det är en gemensam satsning som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gör.

- Tillsammans ska vi ta fram pengar till gymnasiala vuxenutbildningen, säger han.

De går in med två miljoner kronor för att stärka vuxenutbildningen och är alla rörande överens om att det är väldigt positivt att de gör den här satsningen.

- Frågan är hur mycket ansvar vi kan ta för den försämrade alliansregeringen? säger Nils Persson, ordförande för kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons