Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har nästan 800 tomtar

/

För Ann-Marie börjar julen när hennes nära 800 tomtar är framme och hon har bakat pepparkakor.

Annons

Tomtarna får komma fram redan vid första advent. Men det tar några veckor innan alla är på plats. Ann-Marie Kjellstedt i Romme har nästan 800 tomtar att plocka fram.

Samlandet började för ungefär 30 år sedan och nya tomtar tillkommer varje år.

– Jag tycker de är så mysiga, så det var nog därför jag började samla, berättar Ann-Marie.

Många har hon fått av vänner och släkt, och andra har hon köpt själv. Vissa tomtar kommer från andra länder, som till exempel Argentina, Chile, USA och Grekland.

Ann-Marie berättar att hon inte har mer än ett exemplar av varje tomte, så variationen är stor. De är gjorda utav deg, trä, keramik, tyg och papper. Storleken på tomtarna är också skiftande. De minsta mäter cirka 1,5 cm och den största är högre 1 meter. Alla tomtar är placerade på sina bestämda platser, där de står varje år. En tomte åker skateboard, och en annan sjunger när man stampar i golvet bredvid den.

– Favoriterna är Jenny Nyströms tomtar. Jag har samlat på mig alla som finns. Dessutom samlar jag på Världsnaturfondens tomtar, säger Ann-Marie.

Det finns nästan inte en vrå utan tomtar i huset där Ann-Marie och hennes man Hans-Olof Kjellstedt bor. Hon tycker ändå att det finns plats för många fler och att samla kommer hon aldrig att sluta göra.

– De får stå framme till slutet av januari, säger hon.

Men innan det är dags för tomtarna att krypa ner i lådorna igen, är de, tillsammans med pepparkaksbakning, en viktig del av julfirandet. Enligt tradition firar Ann-Marie och Hans Olofs släkt alltid julafton i deras hus. Och man kan ju ana varför...

Mer läsning

Annons