Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon bor mitt i lyxmetropolen

/
  •  Foto: Johan Larsson
  • Internationella smaklökar. Här finns mat från världens alla hörn, bilden visar en libanesisk lunch med grillat kött, hummus och
  • Shopping och inomhusvärld.– Man kan nog lätt bli uttråkad i det här landet, om man inte gillar att shoppa! säger Elin, som längtar efter att kunna gå ut och gå - och inte bara på ett rullband i en enorm skyskrapa.
  • Förändringens vind stormar. Dubai är den region i världen med flest lyftkranar per kvadratkilometer. – Det byggs hela tiden, det är lite tråkigt att aldrig få se en färdig stad, tycker Elin.
  • Mot en ny värld. Den 12 juni flög Elin Börestam och Omid Massali mot sin nya hemstad, Dubai. Här frodas lyxen. – Jag kan inte ringa hem gratis, internetsajter som skype är blockerade för man måste betala för allt, när en shejk bestämmer något så är det så, berättar Elin.
  • Storslagen utsikt från terrassen. Elin och Omid bor mitt i centrala, stekheta Dubai, men bara ett stenkast från vintern: I bakgrunden skymtar den konstgjorda skidanläggningen Ski Dubai (till höger). Till vänster lyxhotellet Burj Al Arab och i mitten Mellanösterns största shoppingcenter, Mall of Emirates.

Annons

Det är ultramodernt, skattefritt och man kan åka slalom mitt i öknen. Businesscenter och skyskrapor poppar upp som svampar ur asfalten och burkaklädda kvinnor trängs med businesseuropéer i de kolossala shoppingcentren.

- Mitt första intryck var Wow, berättar Elin Börestam som har bott i Förenade Arabemiratens största stad Dubai i sju veckor, och liknar det nya livet vid en flashig film.

- Det är en otrolig lyxkänsla och allting här i Dubai ska vara störst, högst och bäst.

För 50 år sedan var den här platsen en liten hamn i Persiska viken, där beduiner fortfarande bodde i sina tält. 1966 upptäcktes det svarta guldet och utvecklingen exploderade. I dag är Dubai på god väg att bli världens nya lyxmetropol.

- Jag saknar verkligen det gröna, att bara kunna gå ut och springa. Här finns inga trottoarer utan vill jag gå ut och gå får jag göra det i ett köpcenter, eller på löparbandet, säger Elin med ett skratt, och det är lätt att tro att telefonluren ljuger.

Men man åker inte till Dubai för att promenera. Hit åker man för att tjäna pengar. Internationella företag etablerar sig i en rasande fart, och endast 17 procent av befolkningen är inhemska.

- Det är väldigt häftigt med alla kulturer som möts, och att alla accepterar varandra. Det är många indier, filippinier och pakistanier som åker hit för att jobba, och väldigt många britter, berättar Elin som inte har några språkliga svårigheter alls, då det är engelska som gäller.

Hon och Omid bor ett stenkast från Mellanösterns största shoppingcenter och här finns verkligen alla turistattraktioner man kan föreställa sig. När oljeshejkerna tröttnar på att åka slalom kan de mysa framför brasan i afterski-caféet... Att det är 45 grader varmt bakom fjälltoppen eller att brasan består av en lcd-skärm är bara petitesser.

Omid är på jobbet, han arbetar inom grafisk design. Elin sitter framför datorn i den luftkonditionerade lägenheten. Hon pluggar en distanskurs i Human Resource Management, samtidigt som hon söker jobb.

- Jag var på en arbetsintervju hos ett rekryteringsföretag igår, på 41:a våningen, det var en skapligt fin vy.

Som svensk har man stora fördelar när det gäller att arbeta i Dubai. I många företags ögon är det positivt att ha vuxit upp med vårt västerländska tänkande. Men Elin har även stött på jobbannonser där det står "Vi ser helst att du är från Indien eller Filippinerna".

- Jag har personligen inte märkt av något speciellt migrantarbete, men jag vet att det finns mycket inom servicebranschen och jag har hört att en del nationaliteter blir sämre behandlade och får sämre lön, säger hon.

De som betalar för kalaset finns där, men än så länge har Elin inte märkt av denna baksida.

Hon och Omid har blivit väldigt väl bemötta i Dubai.

- Jag var lite skeptisk i början, men allting är mycket enklare än jag trodde. Det är väldigt bra standard och de olika kulturerna accepterar varandra.

Utbudet i livsmedelsbutikerna täcker alla behov, och trots att landet är muslimskt kan den som vill få tag i griskött. Kinesiskt, indiskt och persiskt samsas på hyllorna. Elin har till och med köpt svenskt knäckebröd.

Men trots att Dubai är ett land där vitt skilda kulturer delar skrivbord är huvudreligionen ändå islam. Alkohol serveras enbart på hotell och man ser ingen fylla på gatorna.

Jämfört med Sverige råder mycket byråkrati, och Omid har åtskilliga kort i sin plånbok som han inte vet vad de står för.

- Men som europé och svensk går allting snabbare och enklare. Vi behöver i stort sett bara byta ut vårt körkort mot ett internationellt, medan det är en jättekrånglig process för många andra.

Plötsligt prasslar det till i telefonluren.

- Thank you very much, ropar Elin.

- Det var vår städerska, usch, jag tycker nästan det är pinsamt att någon annan sköter min disk, ursäktar hon sig.

Hennes nya tillvaro är smidig, lyxig och väldigt annorlunda mot Skräddarbackens skog och villaområden. Man ser inga tiggare i Dubai. Alla har det bra, men en del har det extremt bra, beskriver Elin. Det är dock viktigt att man inte bildar sig fel bild.

- Det är kanske lätt att tänka "vaddå, Mellanöstern är ju helt okej". Men man måste se upp och inte tro att Mellanöstern är Dubai, här ser man inte baksidan.

Elin har tidigare bott både i Tyskland och Schweiz och är van vid att resa. Ändå är det här första gången hon är utanför Europa - men långt ifrån sista.

- Jag längtar till vår första semester, till att se Indien och andra platser. Men man måste ta bil överallt för att undvika solen.

Paret letar efter en miljöbil, men det är inte den populäraste varan på marknaden.

- Det är konstigt att komma från Borlänge där man slänger varje kapsyl på ett särskilt ställe, till att kasta allt i en enda röra.

Utanpå är dock allt glänsande nytt och rent. Dubai är den region i världen som har flest lyftkranar per kvadratmeter, och under åren 2000 till 2005 ökade antalet byggnader med 42 procent.

- Det är ett riktigt vansinnighetstänkande här! Det är som om de tror att hela världen ska finnas i Dubai, men allting måste finnas inomhus för det är för varmt ute.

Nästa år står Burj Dubai färdigbyggd, världens högsta byggnad som kommer att bli minst 800 meter hög.

Konstgjorda övärldar är på väg att konstrueras, där Zlatan och Beckham redan har köpt sig varsin lyxbostad.

Elins liv går sin lilla gång, i landet där allt tycks möjligt.

Mer läsning

Annons