Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på cupens sjukhus

/
  • Cupsjukvård. Sjukgymnasten Mats Gezelius undersöker säterspelaren Bahiti Etiennes ömmande knä. – Det är troligtvis en inflammation, konstaterar Mats som så här långt haft mycket att göra under cupveckan.  Foto: Janne Eriksson

Annons

Med 286 deltagande lag och i runda slängar 300 spelare vilka under veckan ska spela åtskilliga hundra matcher är det inte konstigt att det kan bli lite köbildning vid läkarstugan av och till. Sjukgymnasten Mats Gezelius har arbetat i cupens läkarteam i 21 år vid det här laget och har bra koll på de vanligaste cupskadorna.

- Stukade och brutna händer, fingrar och tår samt ömma knän är nog de vanligaste åkommorna, berättar han.

Och just ett ömmande är vad Bahiti Etienne, spelare i Säters IF:s P14-lag, drabbats av. Snabbt får han komma in och lägga sig på bristen i ett av undersökningsrummen och Mats Gezelius tar sig en titt på det spökande knäet.

- Det här är ett ganska vanligt problem hos ungdomar. Dom växer fort i den här åldern och i fästet på knäets undersida finns en växtkärna som kan ömma, man brukar kalla det för "schlatterknä". I Bahitis fall handlar det om en inflammation, konstaterar Mats.

I det andra undersökningsrummet ligger en gråtande flicka och har väldigt ont i foten. Läkarteamet är givetvis på plats och plåstrar om och behandlar.

- Det är ganska vanligt, framför allt bland flickor, att de sparkar i backen när de ska skjuta och därigenom stukar eller bryter stortån. Det värsta vi haft denna vecka är dock en befarad spricka i ett bäckenben. I det fallet blev det omedelbar ambulanstransport till sjukhus för röntgen.

I de allra flesta fall så är den skadade ändå i så pass skick att de själva kan ta sig till sjukstugan. Men ibland får läkarna ge sig iväg ut på planerna.

- Värst är när någon fått en armbåge eller smäll mot huvudet och inte är riktigt kontaktbara. Det känns faktiskt lite otäckt, medger Mats som befarar att han och de övriga i läkarstugan kommer att få jobba hårt under onsdagskvällen.

- Risken finns. På onsdagskvällen spelas nämligen ledarmatchen och där kan det, tyvärr, gå riktigt vilt till. Förra året körde ambulanserna i skytteltrafik med skadade ledare. Personligen tycker jag det är skamligt av ledare att inte kunna föregå med gott exempel i en turnering som i övrigt kännetecknas av fair play, avslutar han och gör sig redo för nästa patient.

Mer läsning

Annons