Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här slänger eleverna minst mat

/
  • Bengt Erlandsson bjöd på sång och gitarrspel när han gästade Tjärnaängsskolans gymnastiksal.
  • Huseyin Celik går i sexan på Tjärnaängsskolan. Han känner sig nöjd med att skolan kom på första plats i tävlingen.

Tjärnaängsskolans elever är bäst på att äta upp maten på tallriken. Det visar resultatet från klimattävlingen som kommunen och Kostservice anordnade i höstas. Priset var en föreställning med Bengt Erlandsson.
– Tävlingen är ett bra sätt för barnen att lära sig mer om miljön, säger Unni Öhman, samordnare vid Kontoret för hållbar utveckling.

Annons

Av kommunens grund-och gymnasieskolor slänger Tjärnaängsskolan minst mat per elev. I går kammade skolan hem förstapriset i den tävling som kommunens kontor för hållbar utveckling anordnade tillsammans med Kostservice under klimatveckorna 42 och 43.

Tävlingen gick ut på att slänga så lite mat som möjligt från tallriken. Syftet var att motivera barnen att bli mer medvetna om klimatet.

– Cirka 25 procent av klimatpåverkan kommer från just matproduktionen. Att hålla klimatveckorna är ett sätt för oss att ge barnen kunskap om miljön, och att göra det genom en tävling blir extra stimulerande, säger Unni Öhman, samordnare vid Kontoret för hållbar utveckling.

Resultatet beräknades genom att varje skola lät väga hinkarna med elevernas slängda matrester i. Vikten delades sedan med antalet elever på respektive skola. På Tjärnaängsskolan slängdes i genomsnitt 0,004 kilo mat per elev, vilket Unni Öhman tycker är ett bra resultat. Hon menar att det är viktigt att lyfta fram att alla kan vara med och påverka klimatutvecklingen. Att barn och ungdomar slänger mycket mat nu för tiden tror hon har flera orsaker.

– Förra året hörde vi att det slängdes mest mat i skolorna de dagar då det serverades god mat. Ögat vill ha mer och man kanske öser på mer mat än vad man orkar äta upp. Sedan kan det vara så att barn är bekväma och öser på en stor portion de inte orkar äta upp, i stället för att gå och ta om mat.

Det är andra året som kommunen och Kostservice håller i klimatveckorna, och det har enligt Unni Öhman och Anna Wenstedt, bägge från Kontoret för hållbar utveckling, skett en klar förbättring sedan förra året. 2010 kastades drygt 1000 kilo mat bort varje vecka i skolorna, och under klimatveckorna samma år minskade mängden slängd mat med 5 procent. I år skedde en minskning med hela 31 procent.

– Det är ett helt otroligt resultat. Det känns så bra, säger Anna Wenstedt.

Som pris fick eleverna en miljöinspirerad teaterföreställning i skolans gymnastiksal. Bengt Erlandsson och Edvin Erlandsson bjöd på sång och trolleri till barnens stora förtjusning.

– Det var viktigt att ge ett pris som alla elever kan ta del av. En föreställning är ett hållbart pris, säger Anna Wenstedt.

Huseyin Celik är tolv år och går i klass 6a på Tjärnaängsskolan. Han tycker att det är viktigt att inte slänga bort mat, och blev glad när han fick veta att hans skola hade vunnit tävlingen.

– Det är kul att vi vann, för nu får vi se teater och ha roligt. Jag slänger aldrig mat längre, det gjorde jag förut. Det är viktigt att äta upp maten på tallriken, för då orkar man mer och får energi, säger han.

Enheten hållbar utveckling vill låta tävlingen bli ett återkommande inslag och hoppas att den blir av även nästa år.

Mer läsning

Annons