Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns spår i Borlänge

Kylan har till sist kommit och även så pass med snö att skidorna kan plockas fram till helgen.
När det gäller sjöisarna uppmanas det dock till fortsatt stor försiktighet.

Annons

Under onsdagen svängde väderleken en aning och förutom att snö föll kröp också termometrarnas kvicksilverpelare äntligen, sett ur friluftssynpunkt, under 0-strecket. Något som genast satte fart på alla de som arbetar med skidspåren runt om i kommunen.

Uppe i Bergebo har DGoIF:s spårpatrull jobbat för fullt och såväl Igeltjärnsspåret (sju km för både klassiskt och skate) som elljusspåret (fem km för bägge åkstilarna) packades och spårades under onsdagskvällen och är därmed alltså i fullt åkdugligt skick.

Likaså finns nu även spår i Skräddarbacken där Stora Tuna IK dragit nya spår för bägge åkstilarna samt röjt undan de stormfällda träd som tidigare utgjort ett hinder. Dock är belysningen ur funktion på ett 15-tal av stolparna längs elljusspåret där. Något som dock kommer att åtgärdas under nästa vecka.

Uppe i Tuna Hästberg kan de åksugne ge sig ut på skogsbilvägen på Nordviksskogen vilket ger en åktur på 11 km tur och retur. Där drog man nya spår på torsdagsmorgonen och rapporterna talar om cirka 1 decimeter snö på ett något isigt underlag.

Givetvis har kommunens spårpatrull arbetat för högtryck med spåren också uppe i Gyllbergen.

– Här har det varit kallt och har kommit cirka en decimeter snö så vi har spårat såväl vägen mot Dragberget som den mot Gyllmyren. Spåren är fina och öppna för bägge åkstilarna, rapporterar Jan Gärdskog.

Omslaget i vädret har också gjort att Paradisbacken kan öppna liftarna igen. Backen pistades under torsdagen och håller öppet fredag, lördag, söndag kl 10.30 - 15.

När det gäller isbanorna i kommunen så arbetar man intensivt med bygga upp istäcket på dessa. Rundbanan runt Sportfältet har redan hunnit spolas ett antal gånger och man räknar med att den ska vara i åkdugligt skick under helgen.

När det gäller sjöisarna så gäller för Runns vidkommande att isen ännu är alldeles för tunn för skridskoåkning. På Ösjön var dock istäcket vid middagstid på torsdagen 11 cm tjockt.

– Det är ok och går bra att åka på, men det kan vara vissa svårigheter att ta sig ut från land, rapporterar Håkan Fernvik som dock höjer ett stort varningens finger.

– Var vaksamma på isarna! Här och var finns råkar med mycket tunt istäcke så dessa lär man hålla ögonen efter. Det varnas dessutom för ytterligare snöfall och då kan dessa råkar bli nästan omöjliga att upptäcka. Stor försiktighet påkallas alltså, betonar Fernvik.

Ytterligare info om skidspårens status finns på www.skidspar.se.

Mer läsning

Annons