Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det varmast i Borlänge

/
  • Het plats. På Kupolenparkeringen kan det krävas mycket att läska sig med. Här har Väder-Lasse Andersson mätt upp de högsta temperaturerna i Borlänge.

Annons

Enligt SMHI:s riktlinjer ska den officiella mätningen ske 1,5-2 meter ovanför en kortklippt gräsmatta. Lars Andersson har sin mätstation vid Bäckelund. Där mätte han 30,0 grader under fredagen, 30,3 under lördagen och 29,7 under söndagen.

- Att tjafsa om tiondelar är egentligen lite övermaga. Det kan skilja väldigt mycket på temperaturen beroende på var man mäter.

Lars "Väder-Lasse" Andersson har själv cyklat runt med en bärbar snabbtermometer.

- Varmaste platsen som jag besökt är Kupolenparkeringen. De stora asfaltsytorna gör att det blir rejält varmt där. Det kan skilja så mycket som tre grader mellan Bäckelund och Kupolenparkeringen. Centrum, där det finns mycket asfalt och betong, är också en av de varmaste platserna.

Väder-Lasses officiella siffror visar att den senaste veckan har varit betydligt varmare än vad som brukar vara fallet vid den här tidpunkten. Medeltemperaturen (som räknas från 1961) för dessa dagar ligger runt 14 grader.

- De senaste dygnen har vi haft medeltemperaturen på en bit över 20 grader.

Det känns som om det var länge sedan sommaren började så tidigt?

- Nja, minnet är nog ganska kort när det gäller väder. Vi hade nästan samma väder i fjol. Då kom värmen någon dag senare än i år, säger väderobservatör Lars Andersson, och bläddrar i sina papper.

Då var medeltemperaturen över 20 grader från den 11 juni till och med den 14 juni. Den 12 juni i fjol uppmättes 31,0 grader.

- Då var det också nästan lika torrt som nu. Men vid midsommar vände det, och det blev en riktigt regnig avslutning på juni.

Mer läsning

Annons