Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tvingas ta ut bankkortet med tång

/
  • Bertil Grönqvist är irriterad över bankautomaternas kortuttag är konstruerade så att han inte kan få ut sitt bankkort. Hittills har han varit tvungen att använda tång.
  • Bertil Grönqvist lider av ett ärftligt darrproblem som gör att han är svag i tumme och pekfingergreppet.

Bankväsendets seger över skimming bedragare har skapat problem för vissa av bankernas kunder. Bertil Grönqvist kan inte greppa kortet utan får lov att använda tång.
– Det är lovvärt det de gör men då måste det fungera för alla, säger Bertil Grönqvist.

Annons

Det är den utbuktning som sitter på kortintaget, även kallad antiskimmningsskydd, som ställer till det. Kortet sticker bara ut en liten bit när den matats ut. Bertil Grönqvist har ett ärftligt darrproblem vilket medfört att han inte är lika stark i greppet mellan tumme och pekfinger som när han var yngre.

– Det hade räckt om den spottade ut kortet en centimeter till så skulle jag kunna få grepp om kortet, säger Bertil Grönqvist.

Bertil Grönqvists vän Lena Norrström har på grund av sin reumatism samma problem - hittills har de löst det genom att använda en tång för att få ut kortet. Lena Norrström har varit aktiv i Svenska Reumatikerförbundet och känner igen problemet.

– Sådana här frågor kommer alltid upp när det kommer nya grejer. Man tycker inte på att göra det användarvänligt för alla användare, säger Lena Norrström.

Bertil Grönqvist tycker att det är SEB och Swedbanks automater som är svårast att ta ut kortet ifrån. Att banker minskar kontanthanteringen, som DT skrivit om tidigare, ser han som ett problem.

– De hänger definitivt samman. Det är klart att man ska skyddas från kortbedrägerier men då måste det apparaterna vara användbara av alla, säger Bertil Grönqvist.

Pär Karlsson, sakkunnig i säkerhetsfrågor på Svenska Bankföreningen, berättar att utbuktningen vid kortintaget är en integrerad del av skyddet mot skimming. Om det går att göra så att kortet skjuts ut längre kan han inte svara på. Swedbanks säkerhetschef Bertil Elvén säger:

– Det är inte bara att bygga om utan det måste göras en studie med allt vad det innebär. Tills dess får man hitta någon smart åtgärd, han kan väl använda en tång kanske, säger Bertil Elvén.

Nu gör han redan det, men han vill att alla kunder ska kunna använda bankautomaterna. Går det?

– Jag ser ingen snabb lösning. Nästa generation bankautomater kommer om ett par år som byter ut de gamla. Jag kan säga att jag kommer föra fram det här problemet när de ska tas fram, säger Bertil Elvén.

Mer läsning

Annons