Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade dottern överlevt om hjälpen kommit tidigare?

/
  • Edit Nygårds tänder ett ljus för sin dotter varje morgon och hon kan fortfarande inte förstå att Marita rycktes bort från henne så plötsligt.
  • Marita Granström blev 66 år.

Hade Marita Granström behövt dö om hon fått hjälp med sin höft tidigare?
Den frågan ställer sig nu hennes 88-åriga mamma.
– Jag kan inte sova på grund av alla grubblerier, säger Edit Nygårds.

Annons

Marita Granström blev 66 år. De sista två åren hade hon mycket ont i en höft och sökte hjälp hos vårdcentralen.

– Men det hände ingenting mer än att de röntgade knäna på henne. Och hon var så tålig, fast hon hade så ont och fick lov att gå med kryckor, säger mamman Edit Nygårds.

I höstas fick Marita i alla fall träffa en ny läkare som hon och modern ansåg tog henne på allvar.

– Den kvinnliga läkaren sa att höften var slut, att den var som en skorppåse, och ordnade så att Marita skulle få operation i januari, berättar Edit.

Men det blev inte så. Den sista oktober, en måndag, fick Marita frossa och någon dag senare drabbades hon av en hemsk smärta i knä och höft.

– Hon var så dålig att hon ringde efter ambulans, men hon fick ingen utan hänvisades till vårdcentralen, berättar Edit som hade telefonkontakt med dottern flera gånger om dagen under sista veckan.

– Från vårdcentralen fick hon en tablett, något smärtstillande, tror jag, och efter det blev det drygt att andas, fortsätter hon.

Två dagar senare, lördagen den 5 november, var Marita så dålig att hon ringde ambulans igen. Den gången kom två ambulanser. När Marita lyftes in i ambulansen svimmade hon.

Marita vaknade aldrig mer. På väg till akuten i Falun stannade hjärtat och trots upplivningsförsök gick hennes liv inte att rädda. Marita Granström var död när hon kom fram till lasarettet.

– Jag pratade med henne sista gången klockan nio på morgonen. Lite över tio var hon död, säger Edit.

Två månader efter dotterns död har Edit fortfarande svårt att tro att det är sant.

– Hon var ju frisk för övrigt. Hur kunde det här hända? Varför Marita? Och varför inte jag som snart är 90 år? frågar sig Edit.

Någon exakt dödsorsak har läkarna inte kunnat fastställa, men en trolig orsak är, enligt obduktionsprotokollet, blodförgiftning. Överläkaren skriver att det kan ha startat med en svår infektion som kan ha utgått från luftvägar, tandrot eller den onda höften.

"Infektionen kan ha varit så svår att bakterier har gått ut i blodbanan, så kallad blodförgiftning. Detta är svårt att bevisa i efterhand förstås", skriver överläkaren.

Den svåra infektionen/blodförgiftningen skulle sedan kunna förklara varför Marita utvecklade en svår hjärtsvikt och till slut avled av att blodet stockade sig i lungorna, så kallat lungödem, enligt obduktionsprotokollet.

Edit och hennes sambo Georg Holmqvist är kritiska till att Marita inte fick hjälp med höften tidigare.

– Om vårdcentralen inte nonchalerat detta, så kanske hon varit vid liv nu, säger Georg.

De frågar sig också om Maritas liv hade kunnat gå att rädda om hon hade fått komma till akuten redan första gången hon ringde efter ambulans. Maritas man och barn har frågat om det när de gick igenom obduktionsprotokollet på sjukhuset.

– Men då sa läkaren att han inte kunde svara på det.

Familjen har funderat på att anmäla Maritas fall eller låta Patientnämnden undersöka det, men Edit är tveksam.

– Marita kommer inte tillbaka igen, men kanske kan man förhindra att det händer igen, säger hon.

Mer läsning

Annons