Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för behandlingshemmet

Annons

I början av januari fick vd Lotten Sunna ett chockbesked. Länsstyrelsen beslöt att stänga behandlingshemmet med omedelbar verkan. Bakgrunden till beslutet var flera anmälningar som kommit in mot verksamheten, som i stort rörde ledningens agerande och arbetssituationen för de anställda.

Länsstyrelsen gav verksamheten ett föreläggande med 13 punkter som skulle åtgärdas. Bland annat ville man ha svar på hur verksamheten ska kunna garantera patienternas trygghet, behov och säkerhet.

Men åtgärderna som ledningen gjorde var inte tillfredsställande, enligt Länsstyrelsen, som stängde verksamheten med omedelbar verkan.

Drygt en vecka senare upphävde Länsstyrelsen beslutet med motiveringen att de skulle utforma ett mer preciserat föreläggande till behandlingshemmet.

– Nu har vi gjort en ordentlig genomlysning av verksamheten som vi nu redogjort för. Både Länsstyrelsen och Socialstyrelsen har varit nöjd med den. Vi har även ett generationsskifte på gång med föreståndaren som är på väg i pension och hennes söner och jag tar över verksamheten, säger Lotten Sunna.

I Länsstyrelsen skriftliga beslut den 28 februari står det att behandlingshemmet Ulfshyttan inkommit med tillfredsställande svar på föreläggandet.

I Socialstyrelsens granskning av behandlingshemmet var man särskilt missnöjd med bristerna i journalföringen och läkemedelshanteringen.

Men i beslutet som kom förra veckan skriver man att "verksamhetsansvariga har vidtagit tillfredsställande åtgärder".

– Nu kan vi lägga energin framåt och koncentrera oss på verksamheten, säger Lotten Sunna.

Mer läsning

Annons