Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om observationer på varg

/
  • Illustrationen visar en skärmdump från Gyllbergsgruppens hemsida. Hit rapporteras observationer på rovvilt i från det så kallade Tansenreviret, som sträcker sig från Borlänge i öst till Björbo i väst och från Nyhammar i syd till Djurmo i norr.

Sedan 2009 har Gyllbergsgruppen en egen hemsida där de för statistik över observationer på rovvilt. Allmänheten rapporterar in och observationerna placeras in på kartan. Området som observeras är det så kallade Tansenreviret.
– Den senaste tiden har vi haft en klar ökning av antalet vargobservationer, säger Håkan Björling.

Annons

Gyllbergsgruppen startade sin verksamhet i januari 2009. Allmänheten fick då möjlighet att rapportera in och ta del av aktuell information om var rovvilt observerats. Observationsområdet, Tansenreviret, sträcker sig från Borlänge i öst till Björbo i väst och från Nyhammar i syd till Djurmo i norr.

– Syftet var från början att skydda hundar mot vargangrepp. Såväl vargstammen, björnstammen och vildsvinsstammen har ökat i Tansenreviret. Framförallt ökningen av vargar har gjort att många jägare inte vågar släppa sina hundar längre, säger Curt Danielsson på Gyllbergsgruppen.

Danielsson uppskattar att det finns mellan två till fem vargar i Tansenreviret.

– Sedan har vi även minst sju vargar i Sångenreviret norr om Mockfjärd. Det är inte omöjligt att de rört sig ned till vårt område. Vi vet att vargarna rör sig över väldigt stora ytor, säger Danielsson.

Danielssons kollega på Gyllbergsgruppen, Håkan Björling, har upplevt en tydlig ökning av antalet vargobservationer den senaste tiden.

– Vi hade omkring tjugo vargobservationer i månaden under slutet av 2011. Vi ser hur de rör sig närmare tätorterna. Vargarna är mycket mer oskygga än de andra rovdjuren och man ska inte förvånas över någonting, säger Björling.

Gyllbergsgruppen har i dag omkring 150 medlemmar som rapporterar in till de två "vargtelefoner" som finns aktiva. Därefter åker Danielsson, Björling och några till ut och följer upp observationerna.

– Jag jobbar i stort sett varje helg med observationer. Har vi inga spår att gå på frågar vi ut observatörerna ordentligt för att undvika att det blir felrapporter. I många fall kan det till exempel vara svårt att se om det är en hund eller varg, säger Björling.

Numer är det inte bara jägare och hundägare som rapporterar in till Gyllbergsgruppen.

– Vi har med bärplockare, skidåkare och fiskare nu. Alla som vill får vara med och hjälpa till, säger Håkan Björling.

Fotnot: För att ta del av Gyllbergsgruppens observationer kan den nyfikne gå in på följande länk: http://www.hallajakt.se/gyllbergsgruppen/index.php

Mer läsning

Annons