Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamt tag mot farligt avfall

/
  • Farliga exempel. Nagellack, lackbets, limtuber och lågenergilampor är exempel på vanligt förekommande farligt avfall.
  • Vill samla in. Bo Wallström, Borlänge energi, Lisbeth Martinsson, Rättviks Teknik AB, samt Lars Öhrbom, Ludvika kommun, drar efter sommaren igång en massiv informationskampanj för att förbättra insamlandet av dalakommunernas farliga avfall ännu mer.

Annons

Kampanjen är en del av den regionala avfallsplanen genom vilken de flesta av länets kommuner långsiktigt planerar sin avfallshantering. Målsättningen med den är förutom att öka medvetenheten kring problemet med farligt avfall och därigenom på sikt minska användandet av produkter som innehåller farliga ämnen.

- Det handlar framför allt om småelektronik och hemkemikalier som t ex nagellack. Lågenergilampor innehåller till exempel kvicksilver som ju är extremt farligt. Om varje svenskt hushåll kastar en lågenergilampa om året i soporna så motsvarar det 25 kg kvicksilver i vårt avfall, och då ska man veta att det räcker med en tesked kvicksilver för att stora skador ska uppstå, påpekar Lars Öhrbom.

Dalarnas kommuner ligger i och för sig redan bra till när det gäller insamlandet av farligt avfall då man samlar in ungefär dubbelt så stora mängder som genomsnittskommunen.

- Vi har gjort undersökningar som visar att 15 procent av dalfolket avstår från att köpa produkter med farligt avfall. Den undersökningen ska vi om en tid följa upp för att se om vår kampanj gett ytterligare effekt, säger Lisbeth Martinsson, Rättviks Teknik AB.

- Visionen vi har är ju att alla farligt avfall ska kunna samlas in.

Kampanjen inleds direkt efter sommaren och kommer att synas i såväl TV som tryckt media. Men en viktig målgrupp är också barn i mellan- och högstadieåldern.

- Att lära barnen detta är viktigt. Dels är det de som är vuxna i framtiden, dels så kan de lära sina föräldrar hur man ska göra. Under nästa läsår kommer vi att skicka ut lämpligt undervisningsmaterial till länets skolor, fortsätter Lisbeth Martinsson.

Man kommer också att trycka upp informationsmaterial på andra språk än svenska. I Borlänge då framför allt på arabiska och somaliska för att därigenom upplysa invandrare om de avfallsregler som gäller i Sverige.

En annan viktig målgrupp är politiker.

- Vi ska förse dom med uppgifter och fakta så att de lättare kan fatta riktiga beslut i avfallshanteringsfrågor, säger Bo Wallström vid Borlänge Energi.

Kampanjen finansieras med 10 000 kr från varje deltagande kommun som dessutom skjuter till 50 öre per invånare. Kampanjen ska pågå fram till och med 2010 då en ny undersökning ska göras för att se om omhändertagandet av det farliga avfallet har förbättrats.

- Det är dessutom samma år som kommunernas avfallsplaner ska revideras så det känns som kampanjens avslut är väl tajmat, avslutar Bo Wallström.

Mer läsning

Annons