Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri från misstankar om rån och bidragsbrott

Han misstänktes ha rånat en man på 5 000 kronor och lurat försäkringskassan på över 180 000 kronor. Men nu frikänns den 30-åriga Borlängebon för båda brotten. Däremot får han böta för olaga hot, olovlig körning och rattfylleri.

Annons

Sammanlagt åtalades 30-åringen för fyra brott. Mellan juni 2008 och juni 2009 skulle mannen ha lämnat oriktiga uppgifter till försäkringskassan. Han hade skickat in ett förfalskat anställningsbevis som gjort att han fått mer i sjukpenning än vad han hade rätt till.

Borlängebon har i rätten berättat att han inte medvetet gjort fel. Han var så glad över att äntligen ha fått ett jobb att han inte förstod att det inte det var fel att få lönen direkt i handen eller att aldrig få lönebesked eller inkomstuppgift. Han har på grund av ADHD aldrig klarat av räkningar eller deklarationer och tog därför hjälp av en företrädare i bolaget han var anställd hos för att skicka in handlingar till försäkringskassan.

Tingsrätten anser att det finns flera tveksamheter i både 30-åringens berättelse och i hur det nu konkursade företaget skött sina affärer.

"Det är inte helt osannolikt att XX själv blivit lurad och utnyttjad av bolaget", skriver rätten. Eftersom det "inte är ställt utom rimligt tvivel" att 30-åringen lämnade felaktiga uppgifter med flit, så kan han inte dömas för grovt bidragsbrott.

Inte heller rånet kan 30-åringen bevisas vara skyldig till. Det handlar om ett tillfälle i oktober 2009 då mannen ska ha tvingat till sig 5 000 kronor av en bekant. Enligt 30-åringen fick han betalt för en gammal skuld utan att behöva hota eller bli våldsam. Den andre mannen säger däremot att 30-åringen utan anledning krävde honom på pengar genom våld och hot.

Tingsrätten ser även här tveksamheter i bådas berättelser och anser att ord står mot ord. Därför döms 30-åringen inte heller på den punkten.

Däremot anser tingsrätten att han är skyldig till olaga hot mot en annan person samt rattfylleri och olovlig körning. Han döms till 100 dagsböter à 50 kronor, det vill säga 5 000 kronor. Dessutom ska han betala 500 till brottsofferfonden

Mer läsning

Annons