Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll på lovet i Abbes UF-företag

/
  • Abbe Saidbangura har spelat fotboll i flera år, den senaste säsongen i Tunabro och har skaffat sig en massa fotbollskunnande som han delade med sig i Maserhallen. Hampus Berggren, 13 år, med ryggen mot kameran och Allan Said, 13, gillade Abbes idé att ordna fotbollsträning på lovet.
  • Mohammed Seidali, 11, och Lana Isak, 10, i kamp om bollen.

Efter flera månaders förberedelser var det häromdagen dags för 18-årige Abbe Saidbangura att på allvar dra i gång sitt UF-företag Having fun together med integration, jämlikhet och fotboll som tema.

Annons

Riktigt så många som Abbe hade hoppats på kom inte till premiären, men nio pojkar och en flicka hade i alla fall samlats i Maserhallens A-hall vid 9-tiden när han hälsade alla välkomna.

Målsättningen för dagen var enkel, man skulle ha så kul som möjligt tillsammans.

– Ja, fotbollsspelandet är inte det viktigaste även om förstås fotbollsträningen är det centrala, säger Abbe och berättar att UF-företagets verksamhet i första hand riktar sig till unga i åldern 12-13 år.

Abbe Saidbangura går sista året på Dahlandergymnasiet i Säter och eftersom han själv spelar fotboll på fritiden var det ganska självklart för honom att försöka hitta något med fotbollsanknytning när det var dags att välja ämne för höst- och vårterminens stora skolprojekt.

– Jag har sett att många unga har svårt att hitta meningsfull sysselsättning när de är lediga och därför tror jag mycket på den här idén, säger han.

Allan Said, 13, var en av dem i Maserhallen som gillade Abbes initiativ och som inte verkar kunna få nog av fotboll.

– Jag är med i Dalkurd och tränar fyra gånger i veckan, sade han.

Allan är målvakt i Dalkurds 97-lag och passade på att testa att vara utespelare under de tre förmiddagstimmar som träningen pågick. Men målvakt tänker han fortsätta att satsa på och Iker Casillas, Real Madrids målvakt, är den stora förebilden.

Inför den första samlingen i Maserhallen hade Abbe Saidbangura besökt flera skolor i Borlänge för att informera om sitt UF-företag. Han har även försökt sprida informationen på andra sätt, bland annat med hjälp av affischer som han gjort själv och genom att berätta om projektet för alla som han tror kan vara intresserade, för både ungdomar och deras föräldrar.

Om intresset visar sig bli stort kan han tänka sig att fortsätta med företaget efter skolan. Han var inte alltför nedslagen över att det "bara" kom tio ungdomar till premiären.

– Nej, man får räkna med att det tar tid att bygga upp en sådan här verksamhet, att det kan dröja innan det blir känt att den finns, säger han.

Därför har han planerat in ytterligare två samlingar som också äger rum i Maserhallen, den ena på sportlovet och den andra på påsklovet.

Mer läsning

Annons