Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt vandalisering vid skolor

/
  • Tydliga märken visar hur en vass hammare använts för att krossa de härdade glasen som förvandlas till tusentals små bitar då de träffas av hammaren.

40 krossade rutor vid Tjärnaskolan under helgen var tydligen inte tillräckligt. Under natten till tisdag krossades ytterligare 36 fönsterrutor, 15 vid Tjärnaskolan och de övriga vid Maserskolan.

Annons

Problemet med vandaliseringen vid skolorna tycks bara öka. Knappt hade glasmästarna hunnit tejpa över förödelsen efter den gångna helgen förrän det var dags igen.

Vid Tjärnaskolan kunde personalen på tisdagsmorgonen konstatera att ytterligare 15 rutor krossats och den här gången hade även Maserskolan drabbats.

– Alla rutor i entrédörrarna har slagits sönder, säger vaktmästaren Göran Arnberg bedrövat då han visar runt vid Maserskolan.

Sammanlagt handlar det där om 20 rutor i dörrarna samt ytterligare en nära fyra kvadratmeter stor fönsterruta.

– Av spåren i snön att döma så har den som krossat rutorna varit ensam på platsen. Fotspåren var stora och han verkar också ha haft en cykel med sig, säger Göran Arnberg.

Tillvägagångssättet är annars det samma som vid Tjärnaskolan. Tydliga märken visar att en vass hammare använts för att krossa de härdade glasen som förvandlas till tusentals små bitar då de träffas av hammaren.

Vilka kostnader leder då glaskrossningen till för kommunen? Christer Carlsson är säkerhetshandläggare vid Borlänge kommun och den som också har koll på kostnaderna:

– Sedan förra årsskiftet har vi haft glaskrossning för 77 000 kronor vid Tjärnaskolan. Då är ändå inte den senaste veckans 55 rutor medräknade. Det lär kosta ytterligare 20 000 - 25 000 kronor så sammanlagt är vi uppe i över 100 000 kronor bara vid Tjärnaskolan, säger Christer Carlsson.

Som jämförelse var kostnaderna för glas vid Maserskolan 7 600 kronor under 2011.

– Den siffran är kanske något högre än normalt för en skola men samtidigt inte särskilt anmärkningsvärd. Glaskostnaden är aldrig noll vid en skola. Alltid är det någon ruta som träffas av en fotboll, säger Christer Carlsson.

Tidigare har också skolorna i Kvarnsveden och vid Forssa klack haft höga kostnader för vandalisering. På försök monterades därför övervakningskameror upp vid skolorna inför 2011.

– Det har lett till en rejäl sänkning av kostnaderna, säger Christer Carlsson.

Under 2010 hade Kvarnsvedens skola kostnader på 272 000 kronor för inbrott, stölder och skadegörelse. Den siffran sjönk till 25 900 kronor under 2011, en summa som bara gäller skadegörelse då skolan inte drabbades av inbrott eller stölder sedan kameror installerades.

– Om man bara jämför kostnaderna för skadegörelse så sjönk summan från 63 000 kronor till 25 900 vid Kvarnsvedens skola och procentuellt så var resultatet också ganska lika vid Forssa klack, säger Christer Carlsson.

På fredag ska nu ett möte hållas för att diskutera den senaste tidens ökade vandalisering.

– Vi har nog ganska klart för oss vad som krävs för att stoppa det här. Vad det innebär i detalj är nog ändå inget jag vill gå ut med, säger Christer Carlsson.

Mer läsning

Annons