Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstudie om ett konserthus

Borlänge kommun inleder en förstudie om ett konsert- och kulturhus.
– Det är först när vi vet vad vi vill ha som vi kan börja diskutera med andra aktörer om finansiering och drift, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Musik och upplevelser är ett av de prioriterade områdena i kommunens näringslivsprogram. Vid en presskonferens på måndagen presenterades tankarna på hur kommunen konkret ska utveckla de kreativa näringarna och arbeta för att skapa fler jobb.

Under veckan genomförs en studieresa till Manchester, en stad som enligt Jan Bohman ligger i framkant när det gäller kultur och kreativa näringar. Företrädare för kommunen, stiftelsen Teknikdalen och Peace & Love-festivalen är med på resan, liksom en delegation från Avesta.

– Vi vill se vad vi kan lära oss av dem, och höra hur de har tänkt. Manchester har haft en spännande utveckling och gått från tung industristad till en kreativ stad med fokus på kreativa näringar, säger Jan Bohman.

Som en del i tänket ingår även ett kultur- och konserthus. Detta har diskuterats till och från under många år. Tanken dammas nu åter av.

– Kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att dra i gång en förstudie som ska titta på möjligheterna att förverkliga det, säger Jan Bohman.

Han nämner kommunens ambition att knyta ihop de olika områdena i centrala Borlänge, och skapa ett stråk mellan Kupolen/Norra Backa och centrum. Ett konserthus skulle bidra till centrumutvecklingen och att skapa fler jobb inom kreativa näringar. Förstudien ska visa vilka önskemål och behov som finns, och om dessa kan samlas i en gemensam lösning.

Jan Bohman säger att kommunen själv inte kan förverkliga ett sådant projekt, det krävs fler aktörer. Bohman pekar på att det redan i dag jobbar cirka 1 700 personer i Borlänge inom kreativa näringar. Flest inom media och digitala verksamheter och därefter följer turism, rekreation och sport. Till kreativa näringar räknar kommunen även konst/design och kulturarv/information.

– Det här är ett oerhört viktigt område inför framtiden. Vi har en fantastisk bredd på kultursidan i Borlänge. Det gäller att hitta bra samsyn, menar Patric Hammar, kultur- och fritidschef.

Näringslivschef Linda Nilsson säger att Borlänge har goda förutsättningar inom detta område:

– Det är därför vi lägger fokus på det nu.

Ola Brossberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, får nu se till att förstudien om konserthuset genomförs:

– Vi ska titta på om förutsättningarna finns. 200 miljoner snyter vi inte upp, om det nu är de pengarna det handlar om för ett konserthus.

Mer läsning

Annons