Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolekön är under kontroll

Kön till förskolan växer, men kommunen anser att läget är under kontroll.
– Så länge vi har platser att erbjuda ser jag inga bekymmer, menar barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson (S).

Annons

Utbyggnaden av förskolan i Borlänge med hjälp av moduler gav resultat. Hela höstterminen fanns det lediga platser på flera förskolor i kommunen. Men nu är platserna fyllda och kön till förskolan växer. I mitten av december stod 80 barn i kö som ville ha plats den 1 december. 110 barn ville ha plats till den första januari.

– Läget är fortfarande oförändrat nu i januari, säger barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson (S).

Jonsson säger dock att kön kommer att minska när den nybyggda förskolan på Tjärna ängar öppnar i slutet av januari. Även den privata förskolan i Torsång som öppnar första februari kommer att påverka kön. De nya förskolorna innebär runt 70 nya platser. När alla avdelningar på förskolan på Tjärna ängar kan öppna innebär det ytterligare runt 50 platser.

För tillfället är det längst kö till platser på Tjärna ängar, på Jakobsgårdarna, i Nygårdsdalen och i Kvarnsveden.

– Men det blir en del rotation när de nya förskolorna öppnar, säger Jonsson.

Omflyttningarna kommer troligtvis att leda till att det blir platser lediga på Bullermyren, Jakobgårdarna och eventuellt på Hushagen.

Av barnen som står i kö har 38 av 110 stått längre än de fyra månader som kommunen enligt lagen har på sig att erbjuda en plats.

– En del av dem har blivit erbjuden plats men har tackat nej. En del vill ha plats i ett visst område och väljer då att vänta. Det underlättar säkert för en del att få plats exempelvis nära hemmet, men det är inga långa avstånd vi pratar om. Kanske att man får åka mellan Kvarnsveden och centrum. Vi har platser att erbjuda, det är betydligt bättre än att inte ha det, säger Jonsson.

Mer läsning

Annons