Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolebarn kan evakueras akut

/
  • Hit kan Svartnäsgårdens barn och personal evakueras om luften på förskolan döms ut. Vid en evakuering kan den nybyggda förskolan på Tjärna ängar inte ta in nya barn till alla åtta avdelningar.
  • På måndag börjar personalen på den nybyggda förskolan på Tjärna ängar. Den 30 januari planerar man att börja inskolningar på fyra av de åtta avdelningarna.

Barn och personal på Svartnäsgården kan evakueras inom kort.
Den nya förskolan på Tjärna ängar står redo att ta emot.
– Resultatet från luftmätningarna får visa om läget är akut, säger skolchef Ulf Månsson.

Annons

I oktober förra året uppmärksammade föräldrar till barn på Svartnäsgården att förskolan har kraftigt underdimensionerad ventilation. I samband med detta framkom uppgifter på att närmare 20 förskolor har allvarliga brister i arbetsmiljön när det gäller bland annat hygien, underhåll och ventilation. Felen hade inte åtgärdats på många år.

Nu kan tidningen avslöja att kommunen förbereder för en evakuering av personal och barn på Svartnäsgården i Forssa.

En luftmätning har gjorts och man inväntar svar vilken dag som helst.

– Resultatet från mätningarna får visa om vi måste sätta in en akut insats. Barn och personal ska inte vistas i en farlig miljö, säger Ulf Månsson, skolchef.

Den akuta insatsen innebär att förskolan flyttas till den nybyggda förskolan på Tjärna ängar. Där kan man i så fall bara öppna fyra av de åtta avdelningarna för nyinskolningar.

Om läget bedöms vara akut kommer flytten att gå snabbt.

– Vi måste se till att det finns möbler och så, men det får inte dra ut på tiden. Det handlar om dagar, menar Månsson.

Fler förskolor har brister som ska åtgärdas. En plan för arbetet ska vara klar den sista januari.

Just nu arbetar man utifrån att luften på Svartnäsgården är det största problemet och i dagsläget planeras inte fler evakueringar. Det kan dock bli aktuellt att stänga delar av förskolor under renoveringsarbetet.

– Man kanske kan flytta ihop avdelningar eller lösa det provisoriskt på något annat sätt under några veckor. Även om det blir evakuering eller omflytt så är det klart att det blir en skillnad. Hur bristerna ska åtgärdas och hur lång tid det ska ta får planen visa, säger Mari Jonsson (S), barn- och bildningsnämndens ordförande.

Ulf Månsson menar att många förskolor i kommunen också har andra brister.

– Det finns ett stort behov av upprustning. Det är gamla grejor och det är slitet. Problemen är inte akuta, men vi kan inte fortsätta så länge till. Allt är på grund av många års bristande underhåll, hävdar han.

Mer läsning

Annons