Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Försäkringskassan i Borlänge har egna regler"

/
  • Riksdagspolitikern Peter Hultqvist har träffat många som har problem med Försäringskassan och som upplever att den är för krånglig och byråkratisk.

Annons

Lisa Ullman är långtidssjukskriven och arbetstränar. Till en början fick hon vara med i Farosprojektet, ett projekt för långtidssjukskrivna för att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Sedan blev de på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan osams och då fick hon inte vara med längre, varför vet hon inte. Nu är hon dock med i Farosprojektet för att se hur mycket hon klarar av att arbeta. Men hade hon fått varit med tidigare hade det varit bättre för hennes del.

- Min första handläggare sade skyll dig själv, hade du varit med tidigare hade du fått rehabiliteringsersättning istället.

Lisa Ullman har aktivitetsstöd trots att hon muntligen blivit lovad rehabiliteringsersättning av sin första handläggare. En ersättning som hon alltså inte fått för att de på Försäkringskassan i Borlänge hävdar att hon inte är för sjuk för att få rehabiliteringsersättning.

- Det är till för de sjuka, du har väl inte hjärncancer sade min förra handläggare till mig, säger Lisa Ullman.

Hon har även fått höra att hon inte har rätt till ersättningen på grund av att hon inte sitter i rullstol. Nu har Lisa Ullman en tredje handläggare som, enligt Lisa, försökte ordna rehabiliteringsersättning men det blev aldrig så att hon fick det. Då skyllde de på att lagen om yrkesinriktad rehab säger något annat. Hon har bett om att få se vad som står men har hittills inte fått gjort det.

Lisa Ullman är fundersam över om vad hon egentligen är. Hennes läkare säger att hon fortfarande är utbränd och måste arbetsträna för att se hur mycket hon klarar av att arbeta, men att hon sakta blir bättre.

- Jag är sjuk men ändå inte, fastän jag är sjukskriven, säger hon.

Peter Hultqvist, riksdagspolitiker från Borlänge, har träffat många människor som befinner sig i en liknande situation som Lisa Ullman.

- Många har läkarintyg som sedan försäkringsläkaren avfärdar genom att säga att det inte kan stämma, säger han.

Att det skulle vara några specialregler hos Försäkringskassan Dalarna om vad man ska ha för ersättning när man arbetstränar är något som enligt Lena Nilsson Odell inte stämmer.

- 2005 förstatligades Försäkringskassan. Innan det kunde kanske varje kontor ha egna regler men inte nu när vi har ett huvudkontor och föreskrifter som är lika i hela Sverige, säger hon.

Och att försäkringsläkaren skulle avfärda någons läkarintyg tycker hon inte är en rättfärdig kritik.

- Den som säger något sådant vet inte försäkringsläkarens roll. Det den gör är att tyda läkarintyg och diagnoser åt samordnare.

Enligt henne ska alla som varit långtidssjukskrivna och ska tillbaka till arbetet ingå i något som kallas för Farosprojektet. Det innebär, bland annat att, den långtidssjukskrivne, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska ta reda på hur mycket den sjukskrivne kan arbeta och eller om den måste byta arbetsuppgifter för att kunna återgå till arbete.

Om personen som arbetstränar av medicinska skäl, alltså att den är för sjuk för att kunna återgå till ett jobb, ska den ha rehabiliteringsersättning, inte annars menar Lena Nilsson Odell.

- Ofta kanske man till en början får rehabiliteringsersättning men får fortsätta med aktivitetstöd, säger hon.

Om personen som arbetstränar ska ha rehabiliteringsersättning eller inte är upp till personens handläggare att bestämma.

- Det är bara den personen som kan fatta det beslutet och ingen annan ska uttala sig om det. Det är vanskligt att våga uttala sig om ett beslut någon annan har fattat.

Är man inte nöjd med det beslut som sin handläggare fattat kan man begära en omprövning hos Försäkringskassan som ska vara objektiv, den tar runt sex veckor. Är man inte nöjd med det beslutet kan man överklaga det till länsrätten.

Mer läsning

Annons