Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag satsar miljoner

/
  • Kari Tuovila. Glad för de nya lokalerna.
  • Ny verkstad. Rommeverkstaden, där Benny Kober iobbar, har funnits i ett års tid.
  • Kärnkraftsindustrin. Verkstadschef Kari Tuovila konstaterar att kärnkraftsindustrin är en stor kund. Under flera år arbetas med ångseparatorer.
  • Fler anställs. Förmodligen blir det aktuellt med nyanställningar. Här arbete med detaljer till massaindustrin.
  • Högteknologi. Kari Tuovila säger att företaget satsar på framtiden och det är högteknologi som gäller.

Annons

Det Vansbrobaserade företaget Waltech har under fjolåret etablerat en verkstad i Romme. Nu har den verksamheten flyttat till andra, och betydligt större, lokaler i samma område. Lokalerna har köpts och håller på att färdigställas för det nya ändamålet. Produktionen är redan igång. Kontoret ska också flytta in.

- Jag har jobbat i många olika företag. Det har alltid varit samma bekymmer. Företagen har inte satsat på framtiden. Men här är det framtiden som gäller, säger verkstadschef Kari Tuovila.

Waltech, med 40 anställda i Vansbro, hade tidigare ett försäljningskontor i Romme. En ny verksamhetsgren har nu byggts upp. Rommeverkstaden arbetar med svetsning inom rostfritt, aluminium, titan och speciallegeringar. Här hanteras de flesta manuella svetsmetoder i moderna maskiner. Företaget klarar också styrd plasmasvetsning av både längs- och rundskarvar och verkstaden är utrustad med en styrd rundvalsmaskin.

Personalen är erfarna svetsare och plåtslagare med specialkompetens inom rostfritt. Större delen av personalen har tidigare jobbat vid nedlagda Kollin & Ström. Idag jobbar sju anställda vid företaget i Borlänge. Eller företagen, Waltech och Waltech Components. Kari Tuovila tror att det kommer att bli betydligt fler framöver. Ett problem är dock att få tag i yrkeskunnigt folk.

- Vi har en stor order till kärnkraftsindustrin. 800 ångseparatorer. Jobb i minst tre år. Vi är ensamma i Sverige på den här detaljen.

Tidigare hade Kollin & Ström liknande tillverkning. Ångseparatorerna är placerade ovanpå reaktorerna och tar bort fukten. Kanske kommer även en order när det gäller kylsystemen. Något som i så fall innebär ytterligare ett par års jobb i Borlänge. Men företaget jobbar även med andra uppdrag och tänker skaffa fler kunder.

- Vi satsar på framtiden. Det är högteknologi som gäller, säger Kari Tuovila.

Vd Lennart Andersson har stora förhoppningar på den nya verksamheten i Borlänge. Han hoppas på ett långvarigt samarbete med kärnkraftsindustrin. Investeringen som skett är stor.

- Det är dyrt att investera i högkonjunktur. Vi självfinansierar den.

Mer läsning

Annons