Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag planerar att nyanställa

Annons

Borlänge kommun får fortsatt bra betyg av företagarna. 102 företagare har deltagit i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet i landets kommuner.

Det sammanfattande omdömet för Borlänges del ligger mellan godtagbart och bra, vilket Carl Ström, Svenskt Näringsliv, säger är ett bra betyg. Borlänge brukar ligga tvåa i Dalarna, efter Leksand. Rankingen mellan kommunerna presenteras i nästa vecka.

- Borlänge har legat väl till genom åren och ligger fortfarande väl till. Det handlar mycket om dialogen mellan kommunen och företagarna, menar Carl Ström och betonar även politisk stabilitet som en viktig faktor.

Enkäten handlar om attityder till företagandet, kommunens service, kompetensförsörjning och nätverk. Enligt svaren fungerar kommunens upphandling bättre än tidigare och kommunen konkurrerar mindre med företagarna än tidigare. Attitydförändringen är generellt positiv.

Men när det gäller att hitta personal börjar detta bli ett bekymmer för en del företag:

- Många säger att de inte hittar den de vill anställa, säger Carl Ström.

73 av företagen uppger att de har fler anställda på 3-5 års sikt.

- En betydligt mer positiv prognosbild än i många andra kommuner. Hittar man personal lokalt, eller måste man flytta? Det här är både en möjlighet och ett hot. Men det är glädjande att man ser så positivt på anställningar,

Kommunalrådet Nils Persson (s) är trots ett relativt gott betyg inte nöjd, han menar att saker kan förbättras.

- Vi vet att för att vi ska utveckla Borlänge krävs att företagen utvecklas. Vi har haft problem med barnomsorgen en tid. Det är en väldigt viktig företagsfråga.

Näringslivschef Tiina Ohlsson menar att vissa faktorer är särskilt viktiga för att ha ett bra klimat:

- Att vara ute bland företagen, att ha regelbunden information. Servicen, att vi är snabba när vi får efterfrågan på mark eller lokaler och att vi har en framförhållning i planeringsarbetet.

Mer läsning

Annons