Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För mig var det ingen hund"

/
  • Varg eller hund? Meningarna går i sär om vilket djur det var som Leif Karlsson stod öga mot öga med under natten till måndag.– För mig var det i alla fall ingen hund. Blicken jag möttes av var en vargs blick, säger Karlsson själv.
  • Så här såg spåret i snön ut.

En varg upptäcktes i Paradiset natten till måndag. Eller var det en hund? Meningarna går i sär kring vilket typ av djur det egentligen var som stod öga mot öga med Leif Karlsson.
– För mig var det i alla fall ingen hund. Blicken jag möttes av var en vargs blick, säger Karlsson själv.

Annons

Halv tolv under natten till måndag fick Leif Karlsson och hans passagerare i bilen plötsligt syn på en varg vid vägkanten i korsningen mellan Mats Knuts väg och Säljstigen i Paradiset.

– Jag vevade ned rutan för att ta en bild på vargen. Vargen stod och nosade i snön och lade inte märke till oss alls. Men när jag tog bilden kom han gående emot mig. Jag hann precis veva upp rutan när vargen är en halvmeter i från. Vi kollade på varandra i några sekunder. Sedan gick han sin väg, säger Karlsson.

Efter att tidningen tagit del av bilden på "vargen" hörde vi oss för med några experter på området. Den vi kontaktade först var Hans Johansson på Svenska Jägareförbundet i Falun. Enligt Johanssons önskemål tog vi reda på att staketet på bilden var 70 centimeter högt.

– Jag är omkring 80 procent säker på att det är en hund. En varg har omkring 80-90 centimeter i mankhöjd. Eftersom djuret på bilden är lägre än staketet kan det inte vara en varg. Sedan har vargen mer vita inslag i ansiktet, säger Johansson.

För att vara på den säkra sidan kontaktade vi även vargexperterna Jens Karlsson och Åke Aronsson på Viltskadecenter. De var relativt säkra på att bilden föreställer en hund.

En som var lite mer tveksam till den bedömningen var Gyllbergsgruppens Håkan Björling.

– Jag tror mycket väl att det här kan vara en varg. Vi har fått in hel del observationer på varg längs Repbäcken upp mot Bäsna och i närheten av Skräddarbacken. Sedan ska vi komma ihåg att det är bara Leif Karlsson som vet vilket djur det var han såg, säger Björling.

Leif Karlsson är själv helt säker på att det var en varg.

– För mig var det i alla fall ingen hund. Blicken jag möttes av var en vargs blick, säger Karlsson.

När det gäller de vargar som observerades i Lilla Ornäs den 21 december är samtliga av de experter som tidningen varit i kontakt med överens om att bilderna föreställer vargar.

Mer läsning

Annons