Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingströmmen kräver mer pengar

Annons

I nästa vecka träffar kommunen Integrationsverket och då kommer bland annat önskemål om mer statliga pengar att framföras från Borlänges sida. Orsaken är det stora flyktingmottagandet i kommunen.

Pia-Lena Andersson, ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxnas lärande, säger att de statliga pengar som följer med flyktingarna inte är tillräckliga.

- Vi måste lägga mer insatser på förskola och skola. Vi behöver förändra sfi:n, svenska för invandrare, och hitta nya modeller. Det klarar vi inte på de pengar som följer med.

Invandrarenheten håller på att förstärkas med 5-6 handläggare. Flyktingmottagandet ifjol blev 324 personer. Invandrarenheten räknar med lika många i år. Det kan också bli fler. Om året fortsätter som det börjat nämns siffran 450 personer.

Pia-Lena Andersson har hoppats på stöd från regeringen för att på ett annat sätt styra upp flyktingmottagandet. Några sådana signaler har hon dock inte fått.

- Borlänge har en tradition av flyktingmottagande sedan 1985 och har haft en ganska låg kvot. Det finns rika kommuner som inte alls tar emot. Några kommuner ska inte ta emot alla. Det måste kanske tvingas fram på något sätt. Av tradition är det socialdemokratiska kommuner som tar emot.

Mer läsning

Annons