Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingmottagandet mot nytt rekord

Annons

Fram till 15 mars har 75 personer skrivits in i flyktingmottagningen. Dessutom finns ansökningar från 20-talet personer. Om mottagningen fortsätter i samma omfattning kommer närmare 450 personer i år.

Det konstaterar samhällsenheten och invadrarenheten i ett planeringsunderlag.

Där framkommer att det är svårt att göra en bedömning av antalet flyktingar som flyttar till Borlänge de närmaste åren. Att mottagandet fortsätter på en hög nivå är mycket troligt. Likaså att Borlänge tar emot betydligt fler än vad Integrationsverket förväntar sig.

- Många väljer Borlänge. En anledning är att invandrargruppen är stor, man har relationer, flyttar gärna dit man känner någon, säger Carl-Gunnar Höij, invandrarenhetens chef.

Han tror att en annan förklaring är att det funnits gott om lediga bostäder. Där har nu en svängning skett, och det talas om bostadsbrist.

- Om det avskräcker vet jag inte.

Under 2001-2005 tog kommunen emot i snitt 82 flyktingar om året, så kallade anknytningar inräknade. Avtal fanns om 50 personer per år. Detta minskades till 30, för att bättre fokusera på de som redan kommit och underlätta integrationen. Beslutet i kommunfullmäktige är dock inte styrande, fri bosättning gäller.

När det stod klart hur stort mottagandet skulle bli 2006 skrev kommunen på ett avtal om 200 flyktingar, vilket gav ett extra statsbidrag på 7,2 miljoner kronor.

Invandrarenheten har även gått igenom samtliga mottagna personers uppgifter om hur många barn de väntar ska komma till Borlänge. 236 barn väntas komma inom ett och ett halvt år.

När enheten planerar det fortsatta arbetet utgår man från en mottagning på samma nivå som ifjol. Bedömningen kan dock visa sig vara i underkant. Carl-Gunnar Höij säger att det stora mottagandet ställer krav på barnomsorg och skola, arbetsförmedlingen, sjukvården.

- Vi måste klara av det.

Samtidigt ser han situationen som unik:

- Stora pensionsavgångar väntar de närmaste åren. Det kommer att behövas mycket arbetskraft. En av våra uppgifter är att lägga upp verksamheten så att de kommer ut på de jobben.

Mer läsning

Annons