Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lån kan ge fler byggen

Annons

Riksdagsman Peter Hultqvist (s) känner till planerna på att lösa finansieringen av ombyggnaden av Domnarvets bangård genom ett lån från SSAB. Om företaget lånar ut 55 miljoner startar ombyggnaden 2008.

I framtiden kan det komma fler alternativa lösningar, där företag eller kommuner i Dalarna lånar ut pengar till Banverket. Pengar som Banverket i ett senare skede får betala tillbaka till långivaren.

– Det är så att man tittar på den här typen av modeller om man ska få någonting gjort, säger Peter Hultqvist.

– Sedan kan man fundera på om det är principiellt riktigt.

Borlänge kommun har vid flera tillfällen lånat ut pengar till Vägverket. Det har då handlat om rondellbyggen, fyrfältig väg till Falun och projektet med att bygga bort den så kallade Salaproppen i Västmanland.

Funderingar finns även på en liknande dellösning när det handlar om investeringar på Dalabanan. Om några veckor ska regeringen uppvaktas om Dalabanan. Här vill banans intresseförening åstadkomma timmestrafik. Peter Hultqvist hoppas att även SJ sluter upp vid den uppvaktningen.

Ett dubbelspår mellan Falun-Borlänge är en annan investering som är efterlängtad i berörda kommuner. Det talas först om ett partiellt dubbelspår, fyra kilometer från Borlänge och fyra kilometer från Falun.

–  Det här är inte bara en persontrafiksfråga. Det är också ett industriprojekt. Det måste tydliggöras, menar Peter Hultqvist.

I dagsläget är satsningen inplacerad mellan åren 2010-2015.

– Vi vill ha fram alla beslut så snart som möjligt, så att det går att köra om det blir någon lucka.

Mer läsning

Annons