Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin samvaro lockar många till Hälsobrunnen

/
  • Uppskattad musiker. Sven-Erik Jansson, brukar kort och gott kallas Sven, flyttade i januari till servicehuset Hagbacksgården. Sven är en mycket uppskattad musiker och på fredagen bjöd han bland andra Ruth Kvanström på irländska toner. Foto: Mikael Forslund
  • Läckra mackor. Britta Heier serverade läckra mackor under fredagssamligen hosHälsobrunnenn. Foto: Mikael Forslund
  • Fredagsbjudning. Nils Palmberg tog gärna en smörgås till fredagskaffet hos Hälsobrunnen. Britta Heier serverade. Foto: Mikael Forslund

Annons

Gymnastik, högläsning, bingo, promenader och underhållning är några av de aktiviteter som stadigt lockar närmare hälften av de boende till Hälsobrunnen.

- I snitt brukar 18-20 vara med på aktiviteterna och det kan komma upp till 30. Nu har vi legat i snitt på 20 ett bra tag, berättar Britta Heier.

Britta håller tillsammans med Viola Larsson och Lisbet Andersson i den populära verksamheten på servicehuset. En verksamhet som hunnit bli något av en institution på servicehuset med dess 44 lägenheter.

- Förstärkning får vi i personalen av 50 plusaren Ann-Kristin Karlsson som förutom med Hälsobrunnen även jobbar i kiosken, fortsätter Britta Heier.

Då det på fredagen var samling runt kaffebordet hos Hälsobrunnen franfördes och diskuterades önskemål om aktiviteter. Tidigare under veckan var gymnastik och bingo några av de aktiviteter de boende haft tillfälle att delta i.

Udda kaffekoppar brukar ses som en styggelse, något riktigt ovälkommet. Men besökarna hos Hälsobrunnen uppskattar udda koppar. Här finns redan en skaplig samling, men fler udda koppar välkomnas.

- Vi vill gärna ha fler udda koppar, berättar Britta Heier med instämmande av de församlade runt kaffebordet.

Mångfalden av kaffekoppar, alla med sin egen charm och historia, väcker minnen till liv och det brukar bli diskussion om de modeller Hälsobrunnens gäster känner igen.

Underhållning är en populär programpunkt hos Hälsobrunnen och Aina Klintman är en av dem som ofta bjuds in. Men på fredagen var det en på servicehuset boende musiker som stod för underhållningen.

Sven-Erik Jansson, han brukar kort och gott kallas Sven, har munspel som sitt instrument. Till Hagbacksgården flyttade Sven, 88 år, i januari och hans talang upptäcktes snart av hans nya grannar.

Londonderry Air är en underbar irländsk folkvisa, inofficiellt Nordirlands nationalsång. Det är en visa som aldrig lämnar någon oberörd, inte heller på fredagen då Sven spelade den för vännerna hos Hälsobrunnen.

En av dem som riktigt njöt av Svens tolkning av Londonderry Air var Ruth Kvarnström, 90 år. För sitt medryckande framträdabde belönades Sven-Erik Jansson med långa applåder med mycket känsla.

Sven har sedan han började spela i i pojkåren varit ägare till ett stort antal munspel. För dagen tror Sven att han har åtta eller kanske tio munspel.

- Du måste ha ett för varje dur, förklarar Sven-Erik Jansson.

Att aktiviteterna och samvaron hos Hälsobrunnen är verkliga högtidsstunder för de boende på Hagbacksgården är inte svårt att förstå efter en fredagsförmiddag med avkopplande småprat, kaffe, läckra smörgåsar och så irländska toner på munspel.

Mer läsning

Annons