Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun Borlänge-regionens framtid diskuteras – "styrningen måste ses över"

Vd Peter Berglund har lämnat Falun Borlänge-regionen AB. Bolagets framtid diskuteras under våren. – Vi måste se över om vi organiserar saker på rätt sätt, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Annons

Vid årsskiftet lämnade Peter Berglund uppdraget som vd för utvecklingsbolaget Falun Borlänge-regionen AB.

En tillfällig vd har gått in, i väntan på en mer långsiktig lösning.

– Vi har löst det bra och fått en tillförordnad vd som varit med länge, säger Jan Bohman (S), ledamot i bolagsstyrelsen.

Han säger att diskussioner är på gång om den framtida organisationen, och vilken inriktning verksamheten ska ha.

– Det är mycket som står på huvudet som regionbildning och ombildning av region Dalarna. Vi har haft långa diskussioner om vart det här ska ta vägen, säger Jan Bohman.

– Det finns också funderingar från några av de deltagande kommunerna i Falun Borlänge-regionen om inriktning och så vidare. Vi har ett omfattande strategiarbete där vi tittar på vad vi ska göra.

Jan Bohman (S) säger att bolagets uppdrag kan förtydligas under våren.

Bohman menar att styrningen av Falun Borlänge-regionen AB måste ses över.

– Man byter ordförande varje år. Det är inte optimalt. Man hinner knappt bli ordförande innan det är dags att sluta. Det tar alltid en stund i att komma in i hur man leder en organisation. Det har också varit ganska stor omsättning på oss politiker.

Han säger att det blir en strategidag under våren och "förhoppningsvis ska vi kunna förtydliga oss".

– Risken finns med alla sådana här organisationer är att det finns en inneboende kraft att man gör sig själv nyttig och växer. I alla dessa ekonomiska tider när vi ser över allt behöver vi titta på om vi organiserar saker på rätt sätt.

Jan Bohman nämner näringslivsutveckling.

– Vi jobbar med det på många håll och vi jobbar med infrastrukturfrågor på olika håll. Det gäller att hitta avgränsningarna så att det inte blir dubbelarbetat.

Ludvika-Smedjebacken har samverkansbolaget Samarkand.

– De vill inte dubbelarbeta på Samarkand, och på Falun Borlänge-regionen, och på kommunerna och på regionen, konstaterar Jan Bohman.

DT har sökt tidigare vd:n Peter Berglund.

Mer läsning

Annons