Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosioner på Runn var övning

/
  • Larmet var falskt. När räddningstjänsten kom fram visade sig att hemvärnet glömt att meddela att man hade en övning. Foto: Johan Larsson

Annons

Det blev fullt pådrag ut till Storsund men när ambulans Räddningstjänst anlände konstaterade man att det bara var en övning.

Larmet kom klockan 15.30. Då befann sig Per Tägtström i båten. Han hade precis hört flera explosioner.

– Det var ju liksom ingen kinapuff om man säger så. Och det var rejält med rök. Vi funderade på om det var en gasoltub som exploderat eller något, berättar han.

– Det var våldsamma smällar. Vi blev jätteoroliga. Det var nästan så att vi tänkte köra in med båten trots att den hade gått på grund då.

Per Tägtström ringde SOS Alarm som skickade ut Räddningstjänst och ambulans från Borlänge samt Räddningstjänstbåt med dykare och livräddare från Falun.

Det fortsatte att smälla. Sedan såg Per Tägtström och de andra några personer som vadade över till en udde.

– Vi tänkte "kära nå´n, vad är det som har hänt?".

De såg hur de vadande personerna drog med sig någonting i vattnet. Något som liknande en kropp. Han ringde återigen till SOS Alarm.

– Men de visste ingenting då heller. Det måste ju ha missats i någon kommunikation någonstans. Att vi kan ha missat det är ju en sak, men de på SOS Alarm, som jag pratade med, visste ju ingenting.

Inte heller de på Räddningstjänsten som han pratade med visste vad det var som hade hänt då.

– Vi blev jätteglada när vi fick reda på att det bara var en övning. Det lät verkligen otäckt och såg otäckt ut, berättar Per Tägtström.

– Vi har informerat om det här, både skriftligt och muntligt, sa skolchef Birgitta Sedwall till Räddningstjänsten när de anlände.

Hon berättade att de meddelat polis, Räddningstjänst och SOS samt att de skickat ut information till de boende i området.

Per Tägtström tycker att de även borde ha informerat båtfolket, eftersom det var en hel del folk ute på sjön i det fina vädret. Inte ens i småbåtshamnen fanns någon information om övningarna.

Senare visade det sig att Räddningstjänsten hade fått information om övningarna, för lite drygt två månader sedan.

– När en privatperson ringer och berättar att han har hört explosioner, sett rök och eld och observerat hur några vadat i land från en ö ... i det läget åker vi ut i vilket fall, säger Börje Holmberg på Räddningstjänsten.

– Det kan ju vara en gasoltub i ett hus som exploderat eller någon som springer omkring med skjutvapen. Man vet ju aldrig...

Mer läsning

Annons