Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett härligt virrvarr av engagemang

/
  • Regnbågssmycken. I ett litet stånd säljer Agua Iris sina egentillverkade smycken. – De är till för alla som gillar färgerna, oavsett kön, färg eller läggning, säger Mirjam Cameron.
  • Är du hångelsugen? Varför inte marknadsföra dig själv med RFSL´s fiffiga klistermärken?
  • Grön fred i Liljekvistska parken. Greenpeace finns på plats, och många anmäler sitt intresse. Emma Hell Lövgren, Peter Svennberg och Mats Sköld vill uppmärksamma de globala klimatfrågorna.
  • Populär kille. Viktor Olsson står i det färggranna RFSL-tältet under festivalen, och informerar festivalbesökarna om vikten av att ha säker sex.

Annons

Öronen fylls av toner från de olika scenernas spelningar. Näsan av dofter från matstånd och rökelser. De typiska festivalstånden finns givetvis på plats, där det säljs nitarmband, tygväskor och andra festivalprylar. Nyfikna smaklökar frestas av langos, eller varför inte vildsvinskebab?

En festival är en utmärkt plats för organisationer att visa upp sig. Heter festivalen ifråga dessutom något så vackert som Fred och Kärlek, ja, vad väntar de på?

Ett dussin tält bjuder in till pratstund. Här finns politiska partier och fackförbund, ideella organisationer och rikstäckande föreningar.

I Greenpeacetältet i Liljekvistska parken finns flera bilder på smältande inlandsis.

- Vi har klimattema och har valt att uppmärksamma de globala klimatfrågorna, berättar Emma Hell Lövgren, som uppmuntrar festivalbesökarna att signa upp för en mer ekologiskt hållbar värld.

Lite längre bort på gräsmattan står en skylt, "Gud är kul". Här håller Borlänges frikyrkor hus, där de finns tillgängliga för de som behöver någon att samtala med.

Framför det färgstarkaste av alla tälten står Viktor Olsson och delar ut kondomer. På hans t-shirt står det "Colour of Love", RFSU´s och RFSL´s gemensamma pågående kampanj, som går ut på att informera om säker sex.

- Det är som att dela ut godis till småbarn, säger Viktor och skrattar.

- Kom hit, vi vill ha kondomer, ropar folk när de ser oss. Det ser vi som en bra chans till att starta upp ett samtal.

På andra sidan Ovanbroparkeringen, precis bredvid ett stånd med ekologiskt- och rättvisemärkta kläder, lyser samma regnbågsflagga. Här säljer företaget Agua Iris regnbågssmycken. Bland annat kan man inhandla örhängen som berättar vilken sexuell läggning man har.

- Det är jag och min fru Fanny som tillverkar sakerna, berättar Mirjam Kameron, som är nöjd med responsen försäljningen har gett.

I ett tält får festivalbesökarna chans att skriva och måla sina egna budskap, i ett annat kan man lära sig mer om vad det innebär att handla rättvisemärkt. Festivalen är i full gång och det kryllar av härligt engagerade människor.

Gator, torg och tält utstrålar en härlig substans av fred, kärlek, revolution och alla människors lika värde.

Fotnot: RFSU står för Riksförbundet För Sexuell Upplysning. RFSL är Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande

Mer läsning

Annons