Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kväll med Lars Roos

/
  • Optimist ändå. Torbjörn Lindqvist var besviken över det svala intresset för upptakten av insamlingen till en Lars Roos-stiftelse. ”Men nu tar vi nya tag”, betonade han.
  • Siktar på halv miljon.
  • Uppsluppet. Rolf Egil Bergström intervjuade Lars Roos i går kväll i Kvarnsvedens Folkets hus. Kvällen med Lars Roos blev en uppsluppen tillställning med mycket skratt och applåder.
  • Stjärnpose.

Annons

I höstas tog Bo Sjöberg på Kvarnsvedens Folkets hus initiativ till att bilda en stiftelse i Lars Roos namn för unga pianister. Sedan dess har en grupp arbetat för bildandet. Igår kväll gick startskottet för insamlingen.

- Vi har skickat över 600 inbjudningar till alla företag i Borlänge med minst fem anställda, förklarar Christer Eklund, en av medlemmarna i arbetsgruppen.

- Men det var bara en dryg vecka sedan vi skickade breven och det är förstås en process att fatta beslut om man ska bidra, fortsätter han.

I oktober kommer arbetsgruppen att göra om samma kväll fastän då bjuda in allmänheten. Dessutom ska man vända sig till fler företag inom och utom länet. Hittills har ett 30-tal privatpersoner lovat att skänka pengar.

- Företag kan skänka allt från 500 kronor och uppåt och privatpersoner från 100 och uppåt. Om det blir många som skänker små summor är det inte att förakta, betonar Christer Eklund.

Minst 500 000 kronor hoppas arbetsgruppen få in under resten av året. Då kan man bilda en stiftelse från vars räntor ett eller flera årliga stipendier kan utdelas.

- Blir det mindre, så blir det en fond som inte blir lika långlivad.

Pengarna ska Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm förvalta, men utdelningarna ska skötas av en nämnd med anknytning till Dalarna. Stipendiaterna kommer att bli pianister under 25 år från länet.

- Första utdelningen blir tidigaste 2009 eftersom pengarna måste stå minst ett år och förränta sig först, förklarar Christer Eklund.

Lars Roos själv var på plats i Forum igår kväll. Han blev intervjuad av radioprofilen Rolf Egil Bergström på scen som undrade hur det kändes att få en fond eller en stiftelse i sitt namn.

- Jag är lite generad, men om det kan bli till glädje för någon ung pianist så är det väldigt roligt. Jag vet själv hur mycket det betyder att få ett stipendium.

Lars Roos berättade också en del anekdoter från sitt musikaliska liv och spelade några stycken på pianot som han varit "kompis med i över 50 år". Stämningen var avslappnad och Roos lockade till många skratt och applåder.

Efter kaffepaus visades den förlängda versionen av Torbjörn Lindqvists film om Lars Roos, Jag ser inte musiken längre.

Mer läsning

Annons