Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bibel för utflykter i skogen

/
  • En favorit. Denna Hedenbergit från Nordmark i Värmland tillhör en av favoriterna och pryder omslagets baksida. Den har prismatiska kristaller med fyrkantigt till åttkantigt tvärsnitt och färgen är mörkgrön till svart.
  • Värdefull. Det är en härlig hobby, den tar aldrig slut, säger Lars-Håkan Hedin som har en omfattande och värdefull samling av mineral i sitt hem på Skräddarbacken. Medförfattaren Mikael Jansson står till höger i bild.
  • Färsk. Mikael Jansson (till vänster) och Lars-Håkan Hedin (till höger) tittar i det nytryckta exemplaret av Mineral i Sverige tillsammans med förläggaren Björn Ericson. Hedin är författare till den ursprungliga boken om mineraler som kom ut 1985.

Annons

Alla är vi stenletare från början. I alla fall kan de flesta föräldrar vittna om hur barnen gärna släpar hem stenar i olika färger och former att lägga till samlingen.

Det är ett av skälen till att Borlängebon Lars-Håkan Hedin är favorit hos barnbarnen.

- Jag är lite idol för mina barnbarn, säger han och tillägger skrattande:

- Jag har nog aldrig växt upp.

Hans kunskaper om mineraler imponerar nog på de flesta, liksom hans mineralsamling.

Första mineral i samlingen blev en prisma från Kolsva i Västmanland, från studieåren på 60-talet. I dag är han pensionerad gymnasielärare och samlingen omfattar 500 olika sorters mineral.

I vårt land finns över 850 kända mineraler och dessa beskrivs i den fälthandbok som han och kollegan Mikael Jansson precis gett ut med namnet Mineral i Sverige.

Den är egentligen en uppföljare till den handbok som Hedin kom ut med redan 1985 men nu har ytterligare 300 mineralfynd infogats.

- Min tändning för hobbyn började när jag var 15 år och följde en släkting till Blåkullaberg utanför Smedjebacken. Vi använde trädgårdshackor i det porösa gruset och jag fann en bergkristall, berättar Mikael Jansson som hunnit bli 45 år.

Jansson och Hedin har många beröringspunkter.

- Vi har varit på expeditioner tillsammans, vi har haft samma arbetsplats, Mikael har till och med varit min elev, säger Lars-Håkan.

- Man brukar säga att det finns tre sätt; att hitta, köpa och byta till sig. Alla som man hittat själv bär en upplevelse med sig och de betyder något speciellt. Den här bar jag uppför en myr när jag hade upptäckt en björn, berättar Hedin och håller en rosenkvarts från Härjedalen i sin hand.

Det unika med deras bok är att det är en komplett fälthandbok och riktar sig till både proffs och amatörgeologer, annars finns mest spridd litteratur i ämnet.

Mineralletarnas bibel är här - författad i Borlänge.

Mer läsning

Annons