Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Ingen slump att Borlänges MUF-ordförande nu vill förbjuda religion

Annons

Religionens roll i samhället har stått i centrum den senaste tiden. Det har debatterats flitigt om böneutropens vara eller icke vara och religionens roll i det offentliga rummet.

Det planerade moskébygget i Borlänge har väckte under 2017 stor debatt, framför allt från SD-håll.

I helgen facebooklänkade MUF Borlänges ordförande, till en video där en ateist blir utslängd från egyptisk TV. I anslutning till videon skriver ordföranden det uttrycksfulla meddelandet att:

"Dags att förbjuda religion helt och hållet. Den som tror på en gubbe flygandes på moln är de som borde söka upp närmaste mentalsjukhus, inte de som tror på vetenskapen."

Det här är något som man hade kunnat förvänta sig från en person aktiv i Ung Vänster, men inte från en ordförande i MUF.

Borlänges MUF-ordförande jämför, likt Marx, religion med narkotika, och konstaterar att ”det dödar människor”.

Partiet, som självt benämner sig ”liberalkonservativt”, har naturligtvis en liberal inställning till människors rätt att uttrycka avvikande trosuppfattningar, fria från majoritetssamhällets förtryck.

Och är Borlängeordföranden ska givetvis inte ses en representant för hela partiet. Distriktsordföranden för MUF Dalarna, Sofia Axelsson, poängterade att hans åsikter inte är desamma som MUF Dalarnas och inlägget togs senare bort.

Men att Borlänges MUF-ordförande personligen förordar ett förbud av religion säger ändå något om vad som är gångbart i den allmänna debatten nu.

Länge vacklade M i Borlänge i frågan om bygglov för ett islamiskt center. Till slut landade M i att ett sådant inte borde byggas på den föreslagna platsen i centrum.

Borlängeordförandens perspektiv är både otroligt simplifierat och historielöst.

Anledningen till den grundlagsfästa svenska religionsfriheten är att människor ska ha rätt att utöva sin tro och avvikande uppfattningar utan att riskera förföljelse från majoritetssamhälle eller stat.

Majoriteten av världens konflikter utgår från etniska eller religiösa gruppers tillgång till resurser, och legitimeras ofta i religionens namn.

I länder som Afghanistan, Bangladesh och Indonesien, där religionsfriheten är mycket svag eller obefintlig förföljs och dödas människor för att de tillhör en religiös minoritet.

Det mest slående i Borlängeordförandens förbudsivran är att han argumenterar på exakt samma sätt som dem vars åsikter han vill förbjuda.

Det vill säga, precis som forna svenska företrädarna för Svenska Kyrkan eller utländska despoter idag, som vill inskränka människors rätt att tro på något annat än de ledande företrädarnas uppfattning.

Borlänges MUF-ordförande borde inse att hen driver samma princip som de religiösa fundamentalisterna i Egypten, vars video hen länkade till, när hen vill förvandla Sverige till ett land med en överordnad sekulariserad princip.

För hur tänker sig sedan Borlängeordföranden att religionsförbudet skulle se ut i praktiken? Bör vi införa religionspoliser, likt de iranska poliser som jagar kvinnor som inte bär slöja?

Förutom de rent principiella argumenten mot religionsfrihet är många religiösa samfund en viktig del i arbetet med integration.

Många människor som har kommit till Sverige de senaste åren härstammar från djupt religiösa kulturer. De religiösa samfunden i Sverige kan på så vis vara en brygga in i det svenska samhället.

Självklart kan religionsfriheten komma i konflikt med andra universella rättigheter. Men där bör sakfrågorna vägas mot varandra och diskuteras sakligt.

Det är mycket sällan rätt väg att ropa efter förbud. Och inte är det liberalt heller.

__________

UPPDATERING:

Vid lunchtid på måndagen skrev Borlängeordföranden följande:

"Jag vill ta tillfället i akt och be om ursäkt för mitt inlägg igår.

Jag tänkte inte, var irriterad och i stundens hetta formulerade mig på helt fel sätt.

Jag tar tillbaka allt jag skrev, det jag egentligen ville problematisera var att allt för många lever under religiöst förtryck och det är orimligt.

Återigen, jag tycker inte att religion borde förbjudas, det är individens frihet att kunna tro på något större än en själv."

Mer läsning

Annons