Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna trivs med utbildningen

/

– Vi har en bra skolanda och dessutom är det skönt att kunna växla teorin mot lite praktiska övningar ibland.
Det säger Filippa Jansson som är en av ett drygt 40-tal elever som nu går första året vid Hagagymnasiets räddningsprogram.

Annons

Uppe vid Räddningstjänsten Dala Mitts övningsområde i Bysjön återfinner med jämna mellanrum räddningsprogrammets elever. Där får man öva praktiskt på att arbeta med olycks- och räddningsarbete, t ex i form av att få ut skadade personer ur fordon på rätt sätt.

Eleverna själva trivs alldeles utmärkt med sitt utbildningsval.

– Absolut. Inte minst har vi en bra stämning på skolan och för egen del ångrar jag verkligen inte mitt studieval. Tvärtom så kan jag rekommendera räddningsprogrammet och jag vet att många är nyfika på det, säger Filippa Jansson och får medhåll av sina klasskamrater.

De flesta av dem har också redan efter en dryg termins studier viljan att fortsätta inom området när de ska ut i yrkeslivet.

– Det är klart man vill jobba med något inom det här yrkesområdet, förklarar Dennis Lipponen.

Johan Björklund från Räddningstjänsten Dala Mitt leder eleverna praktikpass vid Bysjön och han betonar vikten av att den här typen av utbildningar finns.

– Det är väldigt viktigt att räddningsprogrammet får finnas kvar. Inte minst för att eleverna får en bred utbildning i olika block som omfattar allt från det lokala räddningsarbetet i en kommun till de uppgifter som t ex fjällräddningen och internationella katastrofgrupper ställs inför.

– Utbildningen är ju också en viktig rekryteringsbas för landets räddningstjänster och många av eleverna får också anställning hos oss i slutändan, säger han.

Mer läsning

Annons