Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever kan bli kvar i Alsbäck i väntan på ny permanent skola

Ny luftmätning visar fritt fram för fortsatt undervisning i Alsbäcks skola tills den nya skolan i Torsång står klar.
Men allt hänger på om det går att få bukt med den mögelskadade källaren.
– De indikationer vi fått så ska det gå vägen, säger Barn-och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson.

Annons

För ett par år sedan dömdes Torsångs skola ut av miljöskäl. Sedan dess har framtiden varit oviss för eleverna, som under tiden gått på Alsbäcks skola. Men även den byggnaden har haft stora problem med inomhusmiljön.

Men nu pekar det mesta på att undervisningen blir kvar i Alsbäck tills en permanent lösning står klar. Det efter en färsk mätning som visar att luften i skolans alla lokaler utom källaren är bra. Källaren är fortfarande mögeldrabbad enligt den senaste mögelsporer-rapporten som kom till Barn-och bildningsnämndens kännedom under tisdagen.

Men hur stora problem det är i källaren står inte riktigt klart än, men bedömningen är dock att det ska gå att lösa tekniskt med bland annat stora fläktar och filterbyten samt att skapa ett undertryck för att förhindra mögelluften att sprida sig upp i skolan. Källaren stängs därefter igen helt och hållet.

I källaren finns i dag skolans kök- och matsal. De lokalerna är då tänkt att ersättas av moduler, som ska placeras vid Alsbäcks skola eller Torsång.

– Vi har inte fattat något beslut om placering, det finns ett bygglov för Alsbäck och ett för Torsång. Men viljeyttringen är att placera modulerna i Alsbäck om luften är okej, säger nämndordföranden Mari Jonsson.

Under tiden går planerna vidare med att skapa en ny permanent skola i Torsång. I går togs beslut om att börja leta efter en lämplig tomt.

– Trycket är stort på en permanent skola i Torsång, säger Mari Jonsson som nu hoppas på att få in förslag på lämplig placering som fort som möjligt.

Mer läsning

Annons